Izložba ‘Intarzije’ umjetnika Andrije Bračka otvara se u subotu

U galeriji ‘Likovnih umjetnika Varaždin’ svoje radove će predstaviti Andrija Bračko. Otvorenje izložbe ‘Intarzije’ je u 18 sati, u subotu 12. ožujka, a izložba će biti dostupna do 31. ožujka.

– Andrija Bračko je izuzetno cijenjen kao vrsni majstor stolar, modelar, dizajner i umjetnik, koji čitav svoj životni i profesionalni vijek predano istražuje i s ljubavlju obrađuje drvo. Taj topli, plemeniti, iskonski materijal širokog spektra primjene, ali i bogate simboličke vrijednosti u mnogim civilizacijskim kulturama – kazuje za Dražen Pavlović.

Rođen je 1947.godine. Srednju školu je pohađao u Varaždinu i stekao zvanje modelstolar. Godine 1970. odlazi u Njemačku. U restauracijskoj radionici za antički namještaj, upoznaje intarziju i zaljubljuje se u taj umjetnički obrt.

Uskoro ostvaruje i svoje prve autorske radove. Od 1973.godine sudjeluje na grupnim likovnim izložbama. Godine 1989. završio dvogodišnji studij za crtež i primjenjenu grafiku. Radio je kao instruktor za intarzije na večernjoj školi za odrasle.

Izlagao je na brojnim izložbama u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Za svoj umjetnički rad primio je nekoliko značajnih priznanja i nagrada. Nakon povratka u Hrvatsku (2011.) uživa mirovinu i nastavlja s umjetničkim djelovanjem.

Godine 2012. postaje članom LUV-a. Iste godine prima Veliko Priznanje GILUV-a , a 2015. godine osvaja Nagradu 57. godišnje izložbe LUV-a te izlaže na 7.zagorskom likovnom salonu u Krapini.

– Andrija Bračko je virtuoz umjetničkog zanata, a svojim autentičnim pristupom donosi svježinu u djelima visoke estetike i umjetničkog naboja te kod promatrača uspješno otvara nove prostore u poimanju vizualnog bitka, tog bogatstva ljudske prirode – zaključuje Dražen Pavlović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije