U petak otvorenje Varaždinskih baroknih večeri uz vatromet i brojna iznenađenja

Varaždinske barokne večeri počinju ovog petka, 18. rujna, a otvorit će ih orkestar Le Concert Spirituel. Dodatnu notu otvorenju dat će i veliki vatromet, ali i brojna druga iznenađenja koja su pripremili organizatori, najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj vijećnici.

Ovogodišnja zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri je Francuska, a dio programa Varaždinskih baroknih večeri je organiziran u sklopu manifestacije Rendez-vous. Alenka Lisinski, povjerenica za festival Rendez-vous, rekla je kako je suradnja s Varaždinskim baroknim večerima ‘dragulj u kruni’ i velika čast za francuski festival.

– Riječ je o neizmjerno renomiranoj instituciji vrhunske glazbe u gradu koji prednjači svojim razvojem, koji je prelijep u svojoj arhitekturi, poznat po svom glazbenom obrazovanju i njegovanju glazbene tradicije, a toga su vrlo svjesni i naši francuski kulturni partneri – rekla je tom prilikom Alenka Lisinski.

Varaždinske barokne večeri trajat će punih 14 dana, a održavat će se u četiri županije i nekoliko gradova i općina – Varaždin, Novi Marof, Prelog, Ludbreg, Krapina, Križevci, Varaždinske Toplice i Sveti Juraj na Bregu.

– Varaždinske barokne večeri nisu samo hrvatski, nego i europski brend, a postaju i svjetski. Dogodine ćemo biti u pet županija i to jasno govori kolika je važnost ovakvog događaja za našu regiju i utjecaj kulture na naše stanovništvo. Ne samo da promičemo hrvatsku glazbenu baštinu, već i produbljujemo i osvještavamo hrvatsku nacionalnu svijest s ovakvom kulturom koja povezuje gospodarstvo i turizam – rekao je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić.

Osim samih koncerata, biti će održana i velika međunarodna gastro izložba s više od 70 izlagača na Trakošćanu, ali i izložba posvećena Varaždinskim baroknim večerima u Gradskom muzeju Varaždin i dvodnevni znanstveni skup naziva Varaždinske barokne večeri – 45 festivalskih godišta.

– Varaždinske barokne večeri su prvenstveno glazbeni festival, međutim u festivalskom ozračju je i svečarska atmosfera. Između ostalog, zato jer je to tražila većina građana, vraćamo vatromet koji će ove godine biti nešto posebno i početi će oko 22 sata, a pripremili smo i još jedno vatreno iznenađenje na kraju – tajnovito je najavio otvaranje ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.

Organizatori su ove godine odlučili sniziti i cijene karata, kojih za otvorenje više nema u prodaji, a jeftinije će na koncerte moći ući đaci, studenti i umirovljenici, za koje su karte jeftnije 30 do 40 posto u odnosu na prošlu godinu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije