Barokne večeri: Sjajni Le Concert Spirituel i atraktivni vatromet za početak

Odličnim koncertom francuskog orkestra Le Concert Spirituel i vatrometom na Starom gradu započele u 45. Varaždinske barokne večeri, a ako je suditi po prvom danu, očekuju nas odlične Barokne večeri.

Varaždinska katedrala po običaju je bila premala za sve koij su željeli prisustovati otvorenju. Osim glazbenog, prvi dan Festivala je i jedan od najznačajnijih društvenih događaja u gradu pa su tako prisustovali brojni uglednici.

Uvodni govor održao je gradonačelnik Goran Habuš, koji je pohvalio osnivače Baroknih večeri, koji su prije više od 45 godina imali snove o tome što žele napraviti, i s ponosom istaknuo da su Varaždinske barokne večeri razlog što je Varaždin danas na europskoj kulturnoj mapi.

Ministar kulture Berislav Šipuš, naglasio je važnost Baroknih večeri za nacionalnu kulturu, a francuska veleposlanica Michelle Bocozz ispričala je koliko je ponosna što je varaždinski festival dio Rendez vous – festivala Francuske u Hrvatskoj. Izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Jasen Mesić otvorio je Varaždinske barokne večeri, zahvalio je svim posjetiteljima Festivala, istaknuvši da su upravo oni najvažniji te otvorio 45. izdanje Varaždinskih baroknih večeri.

A potom je pred oltar katedrale izašao francuski Le Concert Spirituel, i osebujni dirigent Herve Niquet, ujedno i osnivač ovog orkestra, obučen u ekstravagantno odijelo i crvene cipele. U stilu s ‘outfitom’, odradili su izuzetno šarmantan koncert, uglavnom uz Handelov program, čije djela Glazba na vodi i Glazba za kraljevski vatromet, nisu mogla bolje pristajati, uz otvorenje Festivala.

Orkestar se sastoji od 40 glazbenika, sviraju na autentičnim instrumentima, pa nam se tako primjerice uz trumpete i rogove, moglo učiniti da smo u 18. stoljeću, na dvoru kralja Đure prvog ili drugog (George I i II), koji su i naručili ova dva Handelova djela.

Iz takta u takt sve su više oduševljavali sve prisutne posjetitelje, potvrdivši zašto su višestruko nagrađivani za svoj rad, da bi sve završilo u dugotrajnom pljesku na kraju, uz čak i kratki bis na samom kraju.

Glazba za vatromet bila je ujedno i sjajna uvertira u vatromet na varaždinskom Starom gradu. Uz prigodnu glazbu, sve je započelo ‘vatrenim slapom’ sa Starog grada, a potom je krenuo spektakularan vatromet.

Brojni prekrasni koncerti čekaju Varaždince i tijekom vikenda, subota donosi Koncert uz baroknu kavu, u Trakošćanu u 11 sati, a navečer će u varaždinskoj katedrali u 20 sati nastupiti vokalno instrumentalni ansambl Les Talent Lyrioques, koji će izvoditi djela francuskog skladatelja Francoisa Couperina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije