Vida Meić: Uska ulica ponovno će biti mjesto kreativne energije i dobrih emocija

>> Vida Meić: Uska ulica ponovno će biti mjesto kreativne energije i dobrih emocija

Ususret Špancirfestu odlučili smo pobliže istražiti što će to posjetiteljima ponuditi šarmantna Uska ulica. I, moramo priznati, ništa osim naziva ulice neće biti ‘usko’, naprotiv.

Uska ulica donosi vam desetodnevni umjetnički program, koji najlakše možemo opisati kao kreativno-izložbenu platformu na kojoj će mladi iz Hrvatske i Slovenije stvarati za posjetitelje Špancirfesta, ali i stvarati uz njih.

Mnoga će djela biti upravo performativne naravi pa će samo sretni posjetitelji moći prisustvovati stvaranju, ali i nestanku umjetničkog djela.

Geneza projekta

Detalje nam je podastrla umjetnica i koordinatorica sveukupnog špancirfestnog zbivanja u Uskoj ulici, studentica pete godine Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Vida Meić, čija je specijalizacija grafika.

– Mi smo, u neku ruku, već prošle godine isprobali model koji ćemo ove godine proširiti na cjelokupno trajanje festivala. Protekle godine sličnu je stvar radilo desetero varaždinskih studenata, ove godine broj umjetnika-studenata je najmanje utrostručen, a dolaze iz više dijelova Hrvatske te neki i iz Slovenije – objasnila nam je Vida.

Projekt je osmislila sama i kao takav prihvaćen je od Turističke zajednica Grada Varaždina.

– Zapravo smo započeli već prije mjesec dana, kada smo Varaždinke i Varaždince zamolili da nam doniraju stare stolce. No, izgleda da nisu bili baš spremni na razdvajanje od starog namještaja pa smo skupili svega desetak stolica. No, što je tu je, njih smo obnovili i oni će biti dio projekta u petak kad krenemo – ispričala nam je koordinatorica Meić.

Širok spektar radova

Pojedinačni radovi će varirati ne bi li posjetiteljima pružili sadržaj iznimne privlačnosti, s ciljem da posjetitelje, namjerne i nenamjerne, Uske ulice ponovno namame u taj pravi mali umjetnički raj.

– Dakle, imati ćemo grafičku prešu, skulpture od leda, ludi nakit, interaktivno fotografiranje, gošće iz Maribora izrađivati će svjetlosnu odjeću. Naravno, moguće je i da u samom trajanju projekta dođe do novih ideja ili zajedničkog rada nekih umjetnika. Otvorene su sve opcije – dodaje koordinatorica Vida.

Iako je ovogodišnji program Uske ulice nastavak ideje koja je zaživjela već prošle godine, i na prvi pogled vidljivo je kako se ove godine otišlo u širinu, ali i dubinu.

– Plan je ponuditi posjetiteljima umjetničko stvaranje kroz klasične, ali i neklasične metode izrade umjetinčkog djela. Upravo stoga ove godine imamo stručni žiri – objasnila nam je Vida.

Žiri – osigurač kvalitete

U žiriju se nalazi pet osoba, četiri su profesori relevantnih umjetničkih područja: Ines Krasić, profesorica grafike zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, Gordana Bakić Vlahov, slikarica i profesorica crtanja sa zagrebačke ALU, Ivan Fijolić, profesor kiparstva sa zagrebačke ALU, te Ksenija Kipke, profesorica povijesti umjetnosti s Prve gimnazije Varaždin.

– Peti član stručnog žirija je Stipan Tadić, mladi umjetnik koji će svojim iskustvom pomoći umjetnicima Uske ulice da budu ukorak s suvremenim tendencijama u svijetu umjetnosti – dodala je Vida.

Uloga žirija je da u ovoj pozivnoj izložbi asistira mlade umjetnike u odabiru radova koje će producirati, ali, također, da održava visoku kvalitetu radova.

– Žiri je na umu imao kako je potrebno da pozvani umjetnici budu na razini, ali i da njihovo stvaralaštvo bude kompatibilno s duhom samog Špancirfesta.

Glazba

Osim njih, u Uskoj će im sustanar biti i varaždinski umjetnik Ivan Mesek, koji nije dio njihovog projekta.

No, samo na papiru, u Uskoj će svi biti dio kreativne obitelji.

– A, ktome, osigurali smo i glazbeni program. S jedne strane imati ćemo stalno ozvučenje, ali također će dolaziti i ‘živi’ glazbenici kako bi atmosferu u Uskoj dodatno podigli – dala nam je Vida još pokoji detalj.

Radno vrijeme umjetnika Uske ulice trajati će od deset ujutro do deset navečer, tako da ispred njih nije nipošto lagani zadatak.

– Smještaj za njih bit će u studentskom domu, a ostali troškovi također su pokriveni što možemo zahvaliti VABA banci koja je odlučila nesebično financirati mlade umjetnike. Nama to uistinu puno znači jer nam se kao mladima rijetko pružaju ovakve prilike i dati ćemo svoj maksimum kako bi Uska ulica i ove godine odisala pozitivnom atmosferom i kreativnom energijom.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije