Vijesti / Lokalni izbori 2021.

LOKALNI IZBORI 2021.

POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA Evo koliku podrške trebaju da bi i službeno postali kandidati

POČELO PRIKUPLJANJE POTPISA Evo koliku podrške trebaju da bi i službeno postali kandidati

Jedno je željeti biti kandidat za (grado)načelnika ili župana, a drugo je to zaista i biti.

Protekloga vikenda započelo je aktivno prikupljanje potpisa za predstojeće lokalne izbore, koji nas očekuju u nedjelju 16. svibnja. Aspiranti na kandidature sada imaju nešto manje od dva tjedna da prikupe dovoljan broj potpisa podrške, rok istječe 29. travnja u ponoć. 

U slučaju da kandidati ne ostvare pobjedu u prvome krugu, za što im treba natpolovična većina glasova birača izašlih na izbore, čeka nas drugi krug koji će biti održan dva tjedna kasnije, 30. svibnja.

Manje zamjenika i vijećnika

U Varaždinskoj županiji biramo jednog župana, šest gradonačelnika i 22 načelnika. U odnosu na prošle izbore izmjenama zakona promijenio se broj članova izvršne vlasti, kao i broj članova predstavničkih tijela.

Tako primjerice župan sada ima samo jednog zamjenika, a isto je i u slučaju gradonačelnika Varaždina, Ivanca i Novog Marofa. Ludbreg, Lepoglava i Varaždinske Toplice pak biraju samo gradonačelnika, a isto tako se u svim općinama bira samo načelnik.

Što se tiče broja vijećnika, u Županijskoj skupštini više neće sjediti njih 45, nego 37. U Gradskom vijeću Grada Varaždina umjesto 25 bit će 21 vijećnik. Ivanec i Novi Marof imat će 15 vijećnika, a Ludbreg, Lepoglava i Varaždinske Toplice po 13 vijećnika.

Koliko im treba potpisa

Svi oni koji su istaknuli kandidaturu za župana, sada je moraju i potvrditi na način da prikupe 1.500 potpisa podrške. Podsjetimo, kandidata ne nedostaje. To su, abecednim redom: Barbara Antolić Vupora (SDP), Dario Carev (Centar), Radimir Čačić (Reformisti), Mario Lešina (nezavisni/Zajedno), Denis Mladenović (MOST), Darko Novoselec (Domovinski pokret), Anđelko Stričak (HDZ), Krunoslav Lukačić (HNS).

Vezana vijest:

Izbori, glasanje, glasački listić 1 ŽUPANIJA, 6 GRADOVA, 22 OPĆINE LOKALNI IZBORI Donosimo popis svih dosad istaknutih kandidatura

Oni koji bi željeli biti gradonačelnici Grada Varaždina trebaju prikupiti 900 potpisa kako bi mogli i službeno krenuti u političku utrku. Tu je još više kandidata: Neven Bosilj (SDP), Ivan Čehok (nezavisni/Zajedno), Zdravka Grđan (nezavisna/Reformisti), Goran Habuš (HNS), Matija Mikac (nezavisni), Dubravka Novak (Budimo grad), Ronald Redjep (Domovinski pokret), Alen Runac (HDZ), Boris Tomaš (Centar).

Političke stranke ne moraju prikupljati potpise za listu za gradska i općinska vijeća, ali moraju nezavisne liste grupe birača. U Varaždinu je to primjerice lista Ivana Čehoka, platforma Budimo grad s nositeljicom Dubravkom Novak, nezavisna lista Matije Mikca, udruga Liga za Varaždin Davora Patafte... Te liste moraju prikupiti 600 potpisa podrške.

Broj potpisa koji moraju prikupiti kandidati za načelnike određeni su prema veličini jedinice lokalne samouprave. Tako je potrebno 35 potpisa birača u jedinicama do 350 stanovnika, 50 potpisa birača u jedinicama od 351 do 500 stanovnika, 80 potpisa birača u jedinicama od 501 do 1.000 stanovnika, 100 potpisa birača u jedinicama s 1.001 do 2.500 stanovnika, 150 potpisa birača u jedinicama s 2.501, do 5.000 stanovnika, 250 potpisa birača u jedinicama od 5.001 do 10.000 stanovnika i tako dalje.

Sve dosad istaknute kandidature po gradovima i općinama možete vidjeti na ovoj poveznici.

Najnovije

Reci što misliš!