I onda je svizac zamotao čokoladu…

Svi bruje o tome da Hrvatsku napušta masa mladih ljudi koji eto nemaju nikakve perspektive ovdje, nemaju posla. Prošle godine, procijenjuje se, Hrvatsku je napustilo 20 tisuća ljudi, a u nju uselilo 10 tisuća ljudi.

Molim? Koji su ovi? Otkud su ti došli? Što njima bi da su uselili u Hrvatsku? O njima naravno ne pričamo jer treba pisat o lošim stvarima i lošiim trendovima.

Gle, neki su otišli stvarno jer imaju perspektivu tamo dobiti bolje poslove, razvijati karijeru itd. Lječnici odlaze zbog loših uvjeta rada, a ne zbog plaća ili nedostatka posla. Hrvatska je mala zemlja i za neke je premala i svatko ima pravo na izbor, a i migracija je prirodna stvar. Svatko ide tamo gdje će mu biti bolje.

Ali što zapravo većinu vani čeka? Siguran posao, odlična plaća, savršeni radni kolege, odlične prilike za napredovanje u karijeri, mali porezi na plaću, rješeno stambeno pitanje, podrška okoline, niski troškovi života, odlične škole dostupne svima, savršen zdravstveni sustav… i da, onda je svizac zamotao čokoladu u omot.

Osim objektivnih razloga u potrazi za poslom, mislim da se malo radi i o pomodarstvu. Idu svi, idem i ja. Ušli smo u EU, pa je sad IN ići van raditi. Otišao frend, pa idem vidjet kako mu je. Irska tako fora zvuči.

No, istina je u tome da će im biti teško, da će se naraditi, da im nitko ništa neće dati badave i da će se prilično pomučiti za svoju plaću, da će raditi cijeli dan, da će ih omalovažavati, manje platiti, da neće imati dovoljno za kvalitetan smještaj, da će biti stranci…

A da se malo više potrude kod kuće? Da probaju sami nešto napraviti sa svim tim silnim znanjem? Ok, znam da ne mogu svi biti poduzetnici. Nekima je prirodnije raditi za drugog, zaslužiti svoju plaću i otići doma.

I da, znam da bi država trebala napraviti više za mlade. Trebala bi. Ali isto tako znam da bi se i mladi trebali malo više potruditi. Ništa se nije dogodilo preko noći i ništa se neće promijeniti preko noći. Budimo realni, pa naša državica, ali ono, samo naša, ima tek 25 godina. Sjetite se sebe sa 25 godina. Ma niste znali nitko tko vam glavu nosi. S 25 ste počeli razmišljati. Da, istina, stvari nisu posložene i treba ih posložiti. Irska, Kanada, Australija, Amerika, Njemačka. Sve to dobro zvuči, ali ni Zagreb, Zadar, Varaždin, Prelog, Karlovac, ne zvuče loše.

Da li treba žaliti one koji su otišli? Ili možda nas koji smo ostali? Ne. Mislim da ne treba. Mislim da se treba primiti posla. Posla ima, ali ga nekad treba i izmisliti. Treba ga kreirati.

I ok, možda će neki vani imati veću plaću za pečenje pizza i ako je to njihov izbor i tako su zadovoljni, onda je to super. Ali, ako želite nešto stvarno promijeniti, mijenjajte i nemojte čekati da netko drugi rješava vaše probleme. Riješavajte ih sami.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije