Vijesti / Kolumne

PIŠE: GORDANA FODER

Četiri promila

Četiri promila
Varaždinski.hr

Problem je sad taj što traju zimski praznici i nema nastave pa se ne može za opijanje i ponašanje djeteta okriviti uvijek dežurnog krivca, školu...

Priča datira s dočeka Nove godine. Naslovi po novinama su, dan kasnije, vrištali: 'Pijani maloljetnik (14) razbijao po dječjoj bolnici: s 4 promila i opijatima u krvi razbio vrata, prozore, WC, namještaj…'. 

Miš mali

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dijete se napilo. Što ćeš, kad je fešta, fešta je. Doveli su ga u bolnicu na triježnjenje jer je srećica bio mortus pijan. U jednom trenutku klinac je pomahnitao i počeo razbijati po bolnici. Dakle, pokušali su dječaka smiriti liječnici, medicinske sestre, zaštitar. Uzalud. Malac je uspio porazbijati pola bolnice, a onda su ga preselili na dječju psihijatriju u pratnji policije. Policije? Od kad je nasilje odgovor na nasilje? (Jedan od sarkastičnih komentara na internetu - op. a.)

Srce maleno, imao je četiri [brojkom: 4] promila alkohola u krvi i još je bio pod utjecajem nepoznatih opijata. Savršen koktel za klinca od četrnaest [brojkom: 14] godina.

Što zna dijete što je 4 promila. Dječačić, miš mali nevini, je samo slavio dolazak nove godine. U slavlje se uračunava i to da je u bolnici napravio veću materijalnu štetu, točnije, porazbijao je vrata, prozore, namještaj, televizor i sanitarni čvor u prostoriji.

Je li to zapravo bio poziv u pomoć neshvaćenog i nevoljenog tinejdžera? Jesu li mišeka isprovocirali pitanjima? Zasigurno su odrasli krivi da je mali podivljao. Pristupili su mu neprimjereno. 

Problem

Problem je sad taj što traju zimski praznici i nema nastave pa se ne može za opijanje i ponašanje djeteta okriviti uvijek dežurnog krivca, školu. Jeeer, škola nije prepoznala učenika u riziku od neprimjerenog ponašanja, razrednik nije napravo preventivni program i dostavio ga bolnici i policiji. Jasno da bi škola trebala biti kriva. (Opet jedan od fantastičnih sarkastičnih komentara s interneta - op. a.)

Sjetimo se samo nedavnih prosvjeda prosvjetara na Jelačićevom trgu u Zagrebu, kada su tražili sigurnije škole, kada su iznosili u javnost što sve doživljavaju od takvih i sličnih nabrijanih pubertetlija.

Na jednom je transparentu pisalo: 'Danas kredom nas,  sutra nožem vas'. Nije trebalo dugo čekati. Doduše nije bio nož, ali pobogu, nekolicina odraslih nije uspjela smiriti jedno dijete u bolnici, a nastavnici svakodnevno hendlaju s dvadestak djece među kojima nerijetko ima nekoliko ovakvih slatkiša.

Nema u školama zaštitara koji bi priskočili u pomoć, a još manje ima policije koja bi divljake iz učionica odvezla u dječju psihijatrijsku bolnicu. Nastavnik sve rješava sam. 

Mama i tata

Pretpostavimo da taj četiripromilni dječačić ima roditelje. Pitanje 'Gdje su bili roditelji?' se jednostavno nameće samo. Stvarno, gdje su bili roditelji kad im se klinac od svega 14 godina uspio unerediti kao već iskusan pijanac? Možda su oni imali feštu na nekoj drugoj strani, a miša maloga pustili s društvom.

Ako je mali bio s društvom, opet nailazimo na pitanje kako su klinci došli do tako impozantne količine alkohola? OK, stvarno glupa pitanja, danas nije djeci nikakav problem nabaviti ni alkohol ni cigarete usprkos i unatoč svim mogućim zabranama. 

Bilo kako bilo, trebalo bi roditeljima ispostaviti račun za sve što je dječak porazbijao plus oderati ih s kaznom zašto su ga ostavili na milost i nemilost alkoholu. Zapravo, trebalo bi uvesti novčano kažnjavanje roditelja za sve štete i neprihvatljiva ponašanja dječice.

Bezobrazan si u školi? Mama i tata će platiti kaznu. Gađaš učitelja kredom? Mama i tata će platiti kaznu. I tako redom. Napraviti treba cjenik za sve 'vragolije' koje nestašna dječica po školi rade. Kad bi roditelji platili kaznu za pijanstvo svojeg dječaka, možda bi drugi put razmislili hoće li ga ostaviti samog da se u novogodišnjoj noći opija. 

Nigdje ne pročitah što na sve to kaže pravobraniteljica za djecu. Je li reagirala što su policajci siroto dijete vozili na psihijatriju? Je li reagirala i osudila roditelje? Ili se javlja samo kad se neki incident dogodi u nekoj školi?

I inače

I inače su djeca sklona konzumaciji alkohola, eksperimentiranju s cigaretama i drogama. Ne pretjeraju ovako kao ovaj mališan s početka priče često, ali se redovno može lako vidjeti hrpa maloljetnika koji negdje u nekom parku ispijaju pive ili im litrenka žestice kruži od usta do usta.

Kako kupe alkohol? Pa dovoljan je jedan punoljetan frend koji će uzeti novac od mališana, otići u trgovinu i kupiti djeci što im treba. 

Isto je i s cigaretama. Nerijetko se već petaši vide kako dime iza škole. Podsjetimo se, petaši imaju 11 - 12 godina. Ukradu roditeljima cigarete ili se opet preko nekog punoljetnika snađu. Neš' ti problema.

Najslađa su dječica kad im u četvrtom razredu na nastavi Prirode i društva pričaš i dokazuješ o štetnostima alkohola i cigareta, a oni, pilići nevini, uglas viču: 'Ja neću nikad piti/pušiti!'. Aha. Neće. Čim im prvi hormoni prorade, evo njih s cigaretom ili flašom u rukama. Da pokažu kako su oni 'veliki'.

Sigurno je i mališan iz priče, ovaj s 4 promila, htio pokazati kako je on već veliki dečko. Baždaren na alkohol. Pa je pio i pio i pio. Usput, da se totalno zacementira, usnifao je ili progutao i neke opijatne stvari. Jer on je 'big boy'. Može bez mame i tate čekati Novu godinu. Ludilo. 

Epilog?

Što će se dogoditi dječaku, a što njegovim roditeljima? Roditelji će vjerojatno morati samo platiti štetu koju je dijete počinilo, a dječaku se neće dogoditi ništa. Bar ne službeno. Možda ga roditelji kazne.

Ono, uzmu mu mobitel i tablet. Zabrane mu izlaske mjesec dana. Budući da se incident dogodio van škole i van nastave, škola mu ne može dati ni opomenu. A nikog drugog nema da mu da neku kaznu. Pa da mali vidi da se to ne smije raditi. Opijati i razbijati.

Najnovije

Reci što misliš!