Vijesti / Kolumne

PIŠE: BRANKO DETELJ

Bog iza rešetaka

Bog iza rešetaka
Varaždinski.hr, Duško Jaramaz / PIXSELL

Ovo nije priča o Dariju Kordiću. Odavno već Kordić nije problem ove države. Ovo je priča o jednom u mozak pojebanom društvu koje bez moralnog kompasa budućnost gradi na temeljima sramotne i nečasne prošlosti.

'Bog iza rešetaka', tako je nazvano predavanje koje je na poziv studentskog kapelana Damira Stojića zagrebačkim studentima, u kino dvorani Studentskog doma 'Stjepan Radić', održao Dario Kordić.

Ovako je don Stojić novinarima objasnio zašto je baš Kordića, pravomoćno osuđenog ratnog zločinca, pozvao da studentima svjedoči vjeru: 'Pozvao sam ga samo iz jednog razloga, zato što je imao iskustvo živoga Boga, Isusa Krista, dok je odsluživao svoju kaznu u zatvoru. Drugim riječima, Dario Kordić je doživio obraćenje. Kao studentski kapelan, želim da studenti znaju da je Bog živ i da još uvijek dotiče srca nas grešnika.'

Dugačak put do lica Svevišnjega

Nije Bog za svakoga. Koliko god bio živ. Dugačak put morao je prijeći Dario Kordić ne bi li na koncu ugledao lice Svevišnjega. Od Žepča i Busovače, preko Gruda, gdje se strelimice uspinjao u hijerarhiji genocidne HR Herceg-Bosne, prinoseći usput stotine nedužnih Bošnjaka dragom Bogu kao žrtve, pa sve do dalekog Haaga i skučene zatvorske ćelije, gabarita četiri sa dva, u kojoj je naposljetku i upoznao Gospodina.

Imao je hrvatski vitez u svemu tome nevjerojatnu sreću. Da je, recimo, Gospodin odlučio pokucati samo koja vrata niže niz hodnik, završio bi u sobi Radislava Krstića, prvog Europljanina, još tamo od Nürnberga, koji je zbog zločina u BiH osuđen za genocid.

Bog: 'Parnicu ću osobno voditi'

Posjet se dogodio jedne noći, nakon otprilike osamnaest mjeseci provedenih u holandijskom kazamatu. Svjedočanstvo zaslužuje biti preneseno doslovce.

'U tri sata, taj moj prostor, tu sobicu, zablještilo je svjetlo koje je bilo nadnaravno, ja sam odmah osjetio, to vam ne treba nitko reći, to vidite jer se događa nešto, nepripremljeni ste za to, događa se nešto što je čudesno, događa se svjetlo koje nije od ovoga svijeta(...) Čuo sam srcem jasan glas Božji, koji mi je rekao tada, ne boj se, s tobom sam uvijek u svemu, imam plan za tebe, plan dobra i ovu parnicu koja će slijediti ja ću osobno voditi.'

Dario Kordić s veseljem je prihvatio pravnu pomoć s nebesa. Nije on, uostalom, prvi koji je suočen s optužnicom svoju sudbinu odlučio prepustiti u ruke Svemogućega. Epilog je dobro poznat, od svih njih malo tko se uspio izvući s kaznom manjom od dvadeset pet godina robije.

Bog nije bogznakakav advokat

Bog možda jest živ, ali nije bogzna kakav advokat. Mnogo bolje u pravilu su prolazili oni koji su se za pomoć obratili Čedi Prodanoviću.

Dario Kordić nije Bogu uzeo za zlo aljkavost i nesnalaženje u sudnici. Nakon što je u austrijskom zatvoru odležao dvije trećine kazne, a proglašen je odgovornim za najgore zločine, među kojima je i pokolj u Ahmićima 1993., vratio se u Hrvatsku kao pop-ikona. Na aerodromu ga je dočekalo raspamećeno mnoštvo predvođeno biskupom Košićem, groupijem u haljini, koji mu je teatralno izljubio ruke.

Primordijalno zlo na biskupskim usnama

Ovo međutim nije priča o Dariju Kordiću. Odavno već Kordić nije problem ove države.

Ovo je priča o jednom u mozak pojebanom društvu koje bez moralnog kompasa budućnost gradi na temeljima sramotne i nečasne prošlosti. O Crkvi i njezinim biskupima i kapelanima s čijih usana, umjesto poruka ljubavi i mira, metastazira primordijalno zlo.

Ovo je priča o jednom sveučilištu koje počasne doktorate dila Kordićevu hercegovačkom kamaradu Čoviću. O indoktriniranim studentima kojima je milije moliti nego misliti svojom glavom.

Ovo je priča o državi koja je propala prije nego što je stala na svoje noge.

Stotinu i šesnaest nedužnih iz Ahmića

Dario Kordić odslužio je kaznu, spoznao Boga i sada svjedoči vjeru.

Stotinu i šesnaest nedužnih Bošnjaka iz Ahmića, od kojih je najmlađa bila tromjesečna beba, već odavno nema tu priliku. Ne zato što su herezi i što boga ne bi imali.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.