demanti

Iz Varteksa demantiraju Kaniškog: ‘HBOR gura Varteks u stečaj, zašto ga župan i HDZ-ovi zastupnici javno podržavaju?’

U demantiju se navodi i da je župan Anđelko Stričak tražio pozitivno priopćenje u kojem se navodi da je rješenje za Varteks nađeno i to uz njegovu pomoć.

Goran Kaniški, načelnik Općine Gornji Kneginec i saborski zastupnik, u Hrvatskom je saboru kritizirao sadašnju upravu tvrtke Varteksa, kojoj je na čelu Karlo Koprek.

Kaniški je iznio niz tvrdnji, a na njih je demantijem odgovorio Koprek iz Varteksa te je naveo kako se u obraćanju Kaniškog nalazi ‘niz neistina’.

– Žalosti nas što g. Kaniški i župan niti nakon nekoliko održanih sastanaka nema kapacitet shvatiti problematiku i financijski okvir u kojem se Varteks nalazi – navodi se uvodno.

Isplata plaća

Prva točka demantija je o tvrdnji Kaniškog da plaće nisu isplaćene od siječnja.

– Ovo je potpuna laž. Zadnje plaće su isplaćene za travanj. Dakle Varteks trenutno kasni s isplatom plaća za svibanj i jedan manji dio za travanj.

Vrijednost tvrtke

Pod drugom točkom, Koprek se osvrće na tvrdnje Kaniškog da je vrijednost tvrtke 24 milijuna eura, a da je pod založnim pravom 21 milijun eura.

– Ovdje se vidi da gospodin Kaniški ne barata materijom. Spominje se i “višak” od tri milijuna eura. Oni koji barataju elementarnom financijskom pismenosti, znaju da stavka kapitala u bilanci odgovara vrijednosti imovine umanjenoj za vrijednost dugova. Ta stavka kapitala u Varteksovoj bilanci, prema zadnjim izvještajima, je negativna, što znači da su dugovi tvrtke veći od imovine, a što je javni podatak. Prema službenom elaboratu o procjeni vrijednosti dionice, vrijednost tvrtke procijenjena je na oko 300 tisuća eura, a ne na 24 milijuna. Nejasno je na koji način su izračunali i taj “višak” od tri milijuna eura.

Investitor i dokapitalizacija

Treća točka demantija odnosi se na spominjanje investitora koji bi dokapitalizirao Varteks za 4,5m eura kada bi banke prihvatile njegovu ponudu za podmirenje duga.

– Ovo je ili namjerno plasirana laž ili nerazumijevanje tematike. Prijedlog za podmirenje društva bankama poslalo je društvo Varteks, a sve unutar okvira koji bi omogućili nastavak proizvodnje i opstanak društva. Žalosti nas nerazumijevanje zastupnika o osnovama poslovanja – očekivali smo da bi se prije iznošenja ovakvih tvrdnji morali barem konzultirati sa stručnjacima, ili provjeriti s upravom Varteksa da li su ovi navodi točni. Također, nije istina da postoji interes jednog ulagača za dokapitalizaciju od 4mil eur – napravljen je poziv na dokapitalizaciju da se privuče interes svih potencijalnih ulagača, jer je nemoguće da se u ovoj situaciji pojavi samo jedan ulagač koji bi osigurao taj novac. Iznose koje bi Varteks isplaćivao bankama, prikupio bi iz svih izvora, od dokapitalizacije, prodaja nekretnina i novih zajmova, a ne od jednog investitora. Ukupan iznos koji je Varteks pokušavao prikupiti dokapitalizacijom bio je 2.5 milijuna eura.

Ponuda HBOR-a

Osvrnuo se i na tvrdnje Kaniškog da se Varteks nije očitovao na alternativno rješenje koje je ponudio HBOR na sastanku 5. lipnja.

– Ovo je u potpunosti netočno i nadamo se da se radi o nerazumijevanju, a ne namjernom podmetanju. Sve ovo što iznosimo je lako provjerljivo pregledom e-mail korespondencije. Naime, nakon inicijalnih sastanaka s Bankama u svibnju, Varteks je ponudio prijedlog otplate HBOR-u, na koji je stigla odbijenica. Tzv. kontraprijedlog HBOR-a koji se spominje je zapravo bio prijedlog da se otplati kompletna glavnica duga, što je i ranije bilo na stolu, no Varteks nikada nije imao taj novac. To ujedno znači da Varteks odlazi u stečaj. Dakle, ovo je od strane Varteksa shvaćeno kao odbijenica, a ne kao spasonosni kontraprijedlog. Pogotovo kada se uzme u obzir da je komercijalna banka (za razliku od HBOR-a) bila spremna prihvatiti prijedlog koji je u interesu Varteksa. Nakon svega ovoga dolazi do spomenutog sastanka 05.06. u HBOR-u na kojem je bio i župan Stričak, a na kojem se dogovorio model prema kojem Varteks treba sastaviti novi prijedlog prema HBOR-u. S obzirom na hitnost situacije, isti dan, 05.06. u kasnim večernjim satima, Varteks šalje novi prijedlog prema HBOR-u, na koji do današnjeg dana nismo dobili nikakvo očitovanje. Uprava je u nekoliko navrata kontaktirala HBOR i molila da se očituju na prijedlog, jer doslovno o tome ovisi može li Varteks preživjeti te da nemamo puno vremena. Ovo se lako može provjeriti budući da je sva komunikacija išla putem emaila.

Koprek postavlja pitanje zašto Kaniški u javnom obraćanju iznosi neistine kako bi diskreditirao Varteks i upravu koja pokušava spasiti proizvodnju i održati Varteks na životu.

– Nažalost, čini se da je cijelo ovo obraćanje vođeno od strane župana, koji je tražio da nakon sastanka pošaljemo pozitivno priopćenje u kojem navodimo kako je uz pomoć župana nađeno rješenje za spas Varteksa. Nažalost, takvo priopćenje ne bi bilo točno sve dok se takav model stvarno i ne pronađe. Ne pristajemo na skupljanje jeftinijih političkih bodova na Varteksu dok prolazi kroz svoj najteži period u stogodišnjoj povijesti.

Likvidacija Varteksa

U petoj točki demantija, Koprek se osvrće na insinuaciju da je cilj vlasnika i uprave likvidacija Varteksa.

– Ako pričamo o tome tko ima za motiv likvidaciju Varteksa i “grabež” oko nekretnina, bitno je sagledati tko najviše profitira od te likvidacije i tko iskazuje interes za nekretninama. U slučaju likvidacije, može se očekivati da se nekretnine prodaju ispod cijene, posebno zato što strateški projekt vlade koji je donesen za Varteksove nekretnine, propada u slučaju stečaja i sa sobom ruši vrijednost nekretnina. To je ono što ova Uprava i suvlasnici pokušavaju spriječiti, jer vjerujemo da postoji model u kojem se vjerovnici mogu namiriti, a da Varteks nastavi poslovati uz očuvanje operativne imovine. Moguće da nekima to smeta. g. Kaniški ide toliko daleko da čak poziva i institucije pravne države da istraže zašto bi itko imao interes ulagati u Varteks. Možda je bolje pitanje za institucije pravne države, zašto neki na ovakav način efektivno pokušavaju obeshrabriti bilo koga da investira u tu „posrnulu tvrtku“. U slučaju stečaja i jeftine prodaje nekretnina, jedini koji sa sigurnošću mogu očekivati naplatu u punom iznosu su vjerovnici prvog reda – dakle Banke u kojima je i HBOR, koji je najtvrđi pregovarač (iako je šteta za državni proračun drastično veća od naplate koju mogu ostvariti). Nije nam jasno iz kojeg razloga župan, ali i zastupnici iz njegove stranke javno izražavaju podršku i stoje na strani HBOR-a koji već četiri tjedna ne odgovara na ponudu Varteksa i time ga efektivno gura u stečaj. Postavlja se pitanje jesu li oni na strani Varteksa i lokalne zajednice, ili su skloniji bankama i nekim drugim interesima koje sami spominju? – zaključuje predsjednik uprave Varteksa Karlo Koprek.

Najnovije