VIJEĆE POTVRDILO Grad kupuje Varteksovu robnu kuću za 11,6 milijuna kuna!

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina s 16 ruku ‘za’ i tri suzdržana odlučili su da će se Grad Varaždin kreditno zadužiti za 11.610.000,00 kuna te kupiti nekretninu na Franjevačkom trgu – bivšu Varteksovu robnu kuću.

– Cilj takve odluke je da vrijedna nekretnina bude u gradskom vlasništvu te da Gradska knjižnica i čitaonica ‘Metel Ožegović’ dobije nove prostore – rekla je Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika.

Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik, istaknuo je višestruke koristi kupnje.

– Dobili smo informaciju o pravu prvokupa, a dodatni poticaj tom rješenju bila je pomoć pri financiranju opreme za knjižnicu koju je obećala ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Varaždin zavređuje knjižnicu koja neće biti u skučenim prostorima. Sramota je za jedan sveučilišni grad i grad kulture da je knjižnica u takvom prostoru. Sadašnji prostor, u varaždinskom HNK, daleko je premalen i nije adekvatan. Na nama je da osiguramo prostor koji će zasigurno biti puno bolji od dosadašnjeg – kazao je, dodavši da će se time građani vratiti u centar.

Dio i za iznajmljivanje

Osim toga, na novoj bi se lokaciji uveli i dodatni sadržaji poput multimedijalne dvorane, postojala bi mogućnost održavanja prigodnih izložbi, glazbenih slušaonica i drugoga. Time bi, istaknuto je, Varaždin dobio dodatnu vrijednost u središtu grada, a istovremeno bi se oslobodio prostor HNK u Varaždinu gdje je trenutno smješten Odjel za odrasle varaždinske knjižnice.

– Prostori u donjem dijelu Varteksove robne kuće moći će se iznajmljivati, a time bi knjižnica pokrila režijske troškove te bila samodostatna – istaknuto je na sjednici.

Grad će se uz kamatnu stopu od 2,5 posto zadužiti na deset godina.

– Potreban je pomak u kulturi, a ovo je rješenje idealno – kazala je Malenica.

‘Ne može se autom’

Ipak, kao što je istaknuo gradski vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta, preseljenje Odjela za odrasle ne rješava problem objedinjenja, obzirom da će knjižnica i dalje djelovati na lokaciji na Banfici i u vili Bedeković.

Bruno Ister kazao je kako ne vidi ništa loše u tome da privatni poduzetnik kupi taj prostor budući da bi to doprinijelo gospodarstvu. Osim toga, vijećnici su kao manjkavosti iskazali nemogućnost dolaska automobilom.

– HNK će time dobiti mogućnost novog zamaha, time dajemo prostor kazalištu za druge sadržaje – kazao je SDP-ov vijećnik Alen Kišić, a gradonačelnik Čehok rekao je kako su, nakon iseljenja knjižnice, brojni kulturni sadržaji u planu.

Mario Šoštarić, ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice ‘Metel Ožegović’, istaknuo je da je preseljenje knjižnice u veći prostor nužno.

– Radimo na 740 kvadrata, nudi nam se prostor od 2000. Razuman rok realizacije projekta su tri godine, riječ je o velikom prostoru, tako da ćemo morati i razmišljati o povećanju broja zaposlenika. Ipak, smatram da je preseljenje dobro rješenje – rekao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije