Robert Podolnjak: ‘Premijer je zbog jedne osobe izazvao političku krizu’

Robert Podolnjak, član Mosta nezavisnih lista, prokomentirao je na konferenciji za novinare odnose Hrvatske demokratske zajednice i Mosta te krizu Vlade.

Podsjetimo, Most i HDZ ‘zaratili’ su nakon što su tri Mostova ministra, Vlaho Orepić, Slaven Dobrović i Ante Šprlje, odbila prijedlog premijera Andreja Plenkovića da Vlada odbije zahtjev SDP-a za pokretanjem povjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

Nakon toga on ih je smijenio što je dovelo do razdvajanja parlamentarne većine HDZ-a i Mosta.

– Ključni razlog izlaska Mosta iz Vlade je politička i moralna odgovornost i sukob interesa u kojem se našao ministar financija Zdravko Marić. S obzirom na sve relevantne činjenice koje su nama na raspolaganju i koje su poznate, nedvojbeno je da je Marić bio u određenom sukobu interesa tijekom proteklog razdoblja, da je u mogućem sukobu interesa sad kao ministar financija vezano za Agrokor – kazao je Robert Podolnjak.

Sporan kredit

Smatra da se Marić kao ministar financija morao izuzeti po pitanju odlučivanja u vezi Agrokora.

– Financijski i realni sektor doveden je u stupanj visokog rizika, koji je posljedica nedjelovanja Vijeća za financijsku stabilnost, čiji je član Zdravko Marić – dodao je Podolnjak te kazao kako je Marić i zbog toga odgovoran.

Osvrnuo se Podolnjak i na kredit koji je 2010. Zdravko Marić dobio preko Hrvatske poštanske banke.

– Taj iznimno povoljan kredit kao državni dužnosnik nije smio dobiti, bez obzira na pravilnik banke, on nije smio prihvatiti takav kredit.

Apsolutna kriza

Da je Marić izgubio povjerenje Mosta već je prije sedam dana znao i premijer Andrej Plenković, kazao je Podolnjak.

Što se izbora tiče, smatra da u ovom trenutku nije izgledna nova parlamentrana većina.

– Ako premijer ne uspostavi novu parlamentarnu većinu, slijede nam novi izbori, što nije dobro za stabilnost države. Zbog jedne osobe premijer je riskirao djelovanje Vlade i stabilnost političkog sustava te izazvao apsolutnu političku krizu – zaključio je Podolnjak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije