IZBORI Ivan Čehok predstavio program te ‘najjaču listu u Hrvatskoj’, evo detalja

GLAS za Varaždin, ‘neovisna, nadstranačka građanska lista koja naglasak stavlja na homogenost i zajedništvo’, predstavila je danas, 18. travnja, svoj program uoči lokalnih izbora.

Listu predvodi nekadašnji varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, koji je nakon dugo vremena nagađanja napokon obznanio kako kreće u utrku za čelno mjesto grada.

Ukoliko pobijedi na izborima, njegovi zamjenici će biti Zlatan Avar i Sandra Malenica.

– Ova je lista drugačija od dosadašnjeg modela upravljanja gradom koji je završio u partitokratskom klijentelizmu, postavljanju stranačkih poslušnika na čelna mjesta u gradskim tvrtkama – započeo je Čehok svoje izlaganje.

– Želimo pružiti priliku svima koji žele dobro svojem gradu bez obzira kojoj stranci pripadaju te kako ideološki misle. Na listi će biti ‘šaroliko’ društvo, građani iz civilnog sektora, stručnih organizacija, pa čak i oni koji nikad nisu ni pomišljali da bi se bavili politikom. Potrebno je sve učiniti kako bismo podigli kvalitetu života svih građana – smatra Čehok.

Program baziran na iskrenosti

Lista GLAS (građani lokalno aktivno surađuju) svoj je program podijelila u pet osnovnih područja: područje gospodarstva – Varaždin – poduzetničko središte, područje turizma – Varaždin – perjanica hrvatskog kontinentalnog turizma, područje obrazovanja – Varaždin – hrvatski Heidelberg, područje kvalitete života – Varaždin – grad poželjan za život te područje kulture i sporta – Varaždin – ‘kulturni sportaši’.

– U šest godina smo se razjedinili, nestao je poduzetnički duh Varaždina koji nas je krasio. Svi kvalitetni projekti su ostali ‘zakočeni’ zbog nedostatka homogenosti. Upravo je zato važno ojačati postojeću industriju, proširiti zone u Brezju i Jalkovcu, podupirati obrtnike, koristiti EU fondove, završiti infrastrukturne projekte, pokrenuti Tehnološki park Varaždin II – istaknuo je Čehok.

Osim toga je napomenuo kako je važno ulagati u bolnice, zdravstvo, kulturu i sport, obrazovanje, ali i kvalitetu života.

– Varaždin želimo učiniti gradom poželjnim za život. U našem programu nema mjesta obmanama, svjesni smo gornje fiskalne granice te koliko grad može trošiti. Osim toga, jasno smo definirali rokove, ali potrebno je istaknuti kako to sve ne može jedan čovjek, već cijeli tim kvalitetnih ljudi – kazao je Čehok koji se dotaknuo i gorućeg problema u gradu – baliranog otpada.

– Gradsko vijeće mora odmah donijeti doluku što će s baliranim otpadom. Naime, do kraja godine iz Brezja mora otići prva bala kako bismo na tom mjestu mogli imati novu zonu.

– Očekujemo da će građani prepoznati našu neovisnu nadstranačku listu GLAS i da će pružiti povjerenje cijeloj listi, na koju sam ponosan i uvjeren kako je, ukoliko gledamo građanske interese, riječ o najjačoj listi u Hrvatskoj – kazao je Čehok.

Sandra Malenica, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, pretendira na mjesto zamjenice gradonačelnika.

– Svojim civilnim djelovanjem shvatila sam kako je teško napraviti nešto ukoliko nemate sugovornika u izvršnoj vlasti. Iako su svi programi slični, u Varaždinu ima mnogo mjesta za napredak – istaknula je.

Zlatan Avar je prošle godine najavio kandidaturu za gradonačelnika kao neovisan kandidat, no ipak je na listi kao zamjenik gradonačelnika.

– Iako su me neki pitali zašto sam odustao, ja poručujem kako nema odustajanja! Ovo je samo ‘skupljanje’ onih koji znaju, mogu, hoću. Važno je imati ekipu jer jedan čovjek ne može sve napraviti sam. Prednost ove sinergije jest različitost mišljenja u kojoj nema konflikata već argumentirane rasprave. Zato smo Čehok i ja ‘kliknuli’ – kazao je Avar.

Cjelokupni program nezavisne građanske inicijative GLAS, ‘koji obuhvaća sve’, možete vidjeti ovdje.

‘Sudski sporovi me neće ometati u obavljanju dužnosti’

Čehok je prilikom predstavljanja programa ponovio kako ga eventualni odlasci na suđenja u sporovima koji se protiv njega vode neće ometati u bavljenju gradonačelničke dužnosti te da je uvjeren kako će dobre projekte podržati i država.

– Ne vidim razlog zbog kojeg država ne bi podržala naše projekte ukoliko budu kvalitetni. U početku će biti teže jer se dugo nisam bavio politikom, no to se relativno brzo da premostiti.

Zasad je poznato kako će se na Glasovoj listi naći dosadašnji gradski vijećnik Stjepan Cepanec, Željko Bunić, koji se prilikom predstavljanja programa osvrnuo na stanje gradskih financija, ali i nekadašnji živozidaš Denis Mladenović, koji je istaknuo probleme i izazove varaždinskog sporta. Uz njih će na listi biti i poduzetnik Mario Lešina, dok će ostala imena biti poznata uskoro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije