Čehokova zamjenica je Sandra Malenica! ‘Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv’

Iako je prvi najavio kandidaturu za gradonačelnika, točno godinu dana uoči izbora, Zlatan Avar ipak neće u utrku za funkciju varaždinskog gradonačelnika.

Nakon jučerašnjih i današnjih javnih istupa Ivana Čehoka, sada je jasno da će kandidat za gradonačelnika biti zapravo Ivan Čehok, a Zlatan Avar bit će njegov zamjenik.

No također je već ranije procurila informacija i tko će biti kandidat za drugog zamjenika. Riječ je zapravo o zamjenici – Sandri Malenici, odnedavno ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta.

Malenica, profesorica književnosti, već je nekoliko godina iznimno aktivna u kulturnom i društvenom životu grada, ponajviše u civilnom sektoru. Javnost je najviše poznaje kao ‘motor’ udruge VANIMA, koja stoji iza iznimno važnog festivala animiranog filma VAFI.

VANIMA je donedavno upravljala i Kinom Galerija, da bi ga odnedavno preuzelo Pučko otvoreno učilište i vratilo mu naziv nekad nosilo – Kino Gaj.

Izlazak na izbore Sandre Malenice za mnoge bi moglo biti iznenađenje, jer je riječ o osobi koja dosad nije bila politički aktivna.

Upitali smo je za razloge koji stoje iza njezine odluke da prihvati poziv Ivana Čehoka da bude kandidatkinja za njegovu zamjenicu na predstojećim izborima 21. svibnja.

– Sa zadovoljstvom sam prihvatila poziv. Kao što je parafrazirao Čehok i rekao – nijedan čovjek nije otok – tako je i za promjene potreban tim. Mislim da ovaj tim ima reference, kompetencije, znanje i iskustvo za ono što Varaždinu treba, a upravo u koheziji komplementarnih pogleda na stvari, nestranačkoj opterećenosti i bez ideoloških predznaka, a sa zajedničkim ciljem – da javno bude zaista javno – kaže Malenica.

Dodaje da je Varaždinu potrebna širina pogleda na stvari, pametno planiranje budućnosti, suočavanje s onim gdje smo sada i gdje smo bili.

– I, najvažnije – jasna vizija onoga što želimo biti. A želimo biti, opet, prvi. To je moguće jedino ako u tu viziju uključimo što više Varaždinaca, a upravo ovaj tim ima taj faktor koji sluša i odlučuje prema dobrobiti građana i budućnosti, a ne prema diktatu interesne ili stranačke skupine.

Zanimalo nas je kako Malenica vidi Varaždin u budućnosti, odnosno kakva je njezina vizija razvoja grada.

– Hoću moderni i urbani Varaždin koji se ponosi svojom kulturom, koji nije opterećen politikanstvom i kojeg ‘Zagreb’ cijeni ne prema stranačkom ključu, nego prema uspjehu. Hoću grad u kojemu svoje mjesto mogu naći visokoobrazovani svih struka, grad koji razmišlja o 2030. godini, grad koji prihvaća različitosti, koji brine za one koji se ne mogu brinuti za sebe. Grad koji će se pozicionirati kao zaleđe Hrvatske i generator inovativnih, kreativnih pristupa. Grad koji će okupiti sjever Hrvatske i biti prvi, koji će biti središte regije i pratiti dugoročne trendove, a ne se prodavati za ono što je je trenutno popularno. Grad u kojemu će kvaliteta života, a što uključuje i sadržaje za slobodno vrijeme, biti na razini i privlačit će ljude u Varaždin, a Varaždince u javne prostore – kaže Sandra Malenica.

Kaže da su od studenata i turista važniji građani i njihovi životi.

– Jer ako će građani biti sretni, onda ćemo privlačiti i druge. Varaždincima ne trebaju upute za život. Nama treba kvalitetan okvir i otvorena i pristupačna uprava – zaključuje Malenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije