Zember: ‘Zar je doista nužan politički angažman da bi se radilo za opće dobro?’

– U jednom sam se trenutku zapitala u kakvoj to državi živim kad moram birati koje ću propise poštivati, a koje neću, i zar se moram ravnati prema osobnim interesima ili dnevno-političkim potrebama.

Izjavila je to donedavna ravnateljica Opće bolnice Varaždin Sanja Zember, smijenjena s te funkcije 27. siječnja, u opširnom intervjuu koji je dala Liječničkim novinama, glasilu Hrvatske liječničke komore.

Navedena izjava izrečena je u kontekstu odgovora na pitanje zašto je kao ravnateljica potpisala anekse ugovora o specijalizaciji, što je bilo navedeno kao jedan od razloga njezine smjene.

Naime, kako je navela, upute tadašnjeg ministra Darija Nakića nalagale su potpisivanje tih ugovora, dok je župan Predrag Štromar, predstavnik Varaždinske županije kao osnivača Opće bolnice Varaždina, tražio odlaganje te odluke.

Odgovorila je bivša ravnateljica i na pitanje kada su počeli pritisci i napadi na nju.

– Moj prvi ‘neposluh’ bio je taj što nisam željela automatizmom potpisati zaključivanje ugovora o energetskom učinku za projekt ‘Energetska obnova zgrada unutar kompleksa Opće bolnice Varaždin’ – rekla je, ali nabrojala i neke druge stvari koje su joj se ‘stavljale na dušu’.

Jedna od tih stvari je i optužba za loše međuljudske odnose.

– Mojim dolaskom na mjesto poslodavca upoznala sam organizacijske sposobnosti pojedinih voditelja, kao i određene povlastice koje nosi ta pozicija. Stoga je moja najava reizbora pojedinih voditelja, u politički nestabilnom trenutku, rezultirala navedenom optužbom – odgovor je bivše ravnateljice.

Govorila je i o interveniranju ‘političkih moćnika’ oko zapošljavanja, nabavi uređaja za nukleranu magnetsku rezonancu, kao i svjesnosti političara o njihovoj odgovornosti za funkcioniranje sustava zdravstvene skrbi.

– Nakon razgovora s većim brojem lokalnih političara uvidjela sam da oni uopće nisu svjesni odgovornosti koju imaju za zdravstvenu zaštitu svojih građana – ustvrdila je Zember.

Ukazala je na još neke detalje vezane uz njezinu smjenu.

– Nisu li ukazivanje na infrastrukturne i arhitektonske probleme bolnice kao posljedice nerealiziranih projekata, upitno sklopljeni ugovori i pokretanje neovisne analize poslovanja dovoljni razlozi da se jedna nestranačka ravnateljica smjeni s ‘političke’ funkcije?

Naravno, nije mogla zaobići pitanje vezano uz njezine političke simpatije i eventualnom političkom angažmanu.

Evo kako je komentirala to što ju je cijelo vrijeme podržavao HDZ te što je odgovorila na pitanje ima li istine u medijskim napisima kako bi mogla biti kandidatkinja HDZ-a na varaždinskim gradskim ili županijskim izborima.

– Osobno ne bih isticala ni jednu od političkih opcija, no bilo ih je nekoliko koje su mi javno iskazale podršku. U središtu mog interesa uvijek su bili pacijenti i osoblje moje bolnice te nisam mogla dozvoliti da politika bude ispred interesa struke. Neki će reći da nisam imala dovoljno političke mudrosti, no pitam se koju su to poruku poslali političari svojim glasačima, a mojim sadašnjim ili budućim pacijentima? Zar je doista nužan politički angažman u ovoj zemlji da bi se radilo za opći društveni interes?

Cijeli intervju pročitajte u Liječničkim novinama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije