BOLNICA Upravno vijeće u ponedjeljak smjenjuje Sanju Zember, odluka već spremna

Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin u ponedjeljak, 16. siječnja, odlučivat će o razrješenju dužnosti sadašnje ravnateljice Sanje Zember.

O tome Upravno vijeće neće odlučivati na temelju očitovanja koje je od nje zatražilo nakon prošle sjednice, već će na dnevni red nove sjednice biti uvršten prijedlog odluke u kojem se utvrđuju razlozi za razrješenje ravnateljice. A oni su bitno drugačiji od onih zbog kojih se tražilo ravnateljičino očitovanje.

Podsjetimo, predsjednik Stručnog vijeća bolnice Ivan Pavliček (kojeg je na toj funkciji 2. siječnja zamijenila Željka Grđan) dostavio je Upravnom vijeću neposredno prije posljednje sjednice dopis u kojem navodi da je sjednica Stručnog vijeća održana 24. studenoga ‘ostavila puno repova i zle krvi’.

Novi natječaji za voditelje uzburkali duhove

Iako je iznio svoje mišljenje da ne vidi potrebu da se sa novom sistematizacijom radnih mjesta žuri, Pavliček je istaknuo problem što je ravnateljica najavila raspisivanje natječaja za nove voditelje odjela i službi.

To je navodno potkrijepila time ‘što nije zadobila povjerenje Stručnog vijeća’. Tada su, piše Pavliček, počele špekulacija o ‘kadroviranju’, a to ‘za odvijanje normalnog rada bolnice nije dobro’, napisao je.

Na temelju toga dopisa Upravno vijeće je, s tri glasa ‘za’ (Zoran Šantek, predsjednik – HNS, Jasminka Begić – SDP, i Ranko Stare) i dva ‘protiv’ (Damir Habijan – HDZ, i Ljiljana Levanić) zatražilo da se ravnateljica očituje u roku do 15 dana.

Pritom se Upravno vijeće pozvalo na članke zakona temeljem kojih je ono dužno razriješiti ravnateljicu bolnice prije isteka mandata. Bila je to, tumačilo se, najava skorašnje smjene Sanje Zember.

Nova odluka, tri točke, jedan cilj

No čini se kako sada njezino očitovanje više nije toliko važno, jer će pred Upravno vijeće odluka u kojoj se njezino razriješenje predlaže po drugim osnovama.

Tri točke te odluke glase: ‘Neizvršavanje odluke Upravnog vijeća i postupanje suprotno odluci Upravnog vijeća i Statuta Opće bolnice Varaždin’, ‘Nemarno obavljanje dužnosti ravnateljice koje dovodi ili može dovesti do većih smetnji u obavljanju djelatnosti OBV’ i ‘Nemarno obavljanje dužnosti nadzora primjene zakona i drugih propisa i općih akata u poslovanju OBV’.

Svaka od njih detaljno je obrazložena, pisana je stručnim pravničkim rječnikom i iz svega izrečenog što joj se stavlja na teret stječe se dojam da je evidentno da Sanja Zember ‘mora pasti’, na koji god način.

Ravnateljica o ‘kadroviranju’

U međuvremenu se ravnateljica ipak oglasila priopćenjem za javnost. U njemu se, između ostalog, osvrće i na pitanje ‘kadroviranja’.

– Kako bi se konačno razjasnilo pitanje ‘kadroviranja’ u bolnici, želim naglasiti da je odluka o reizboru temeljena na lošoj organizaciji rada na pojedinim radilištima, a potkrijepljena je pismenim očitovanjima djelatnika pojedinih službi. Zar se ja kao ravnatelj mogu ili smijem oglušiti na argumente struke i nije li moja dužnost poduzeti sve raspoložive mjere kako bi se osigurala bolja organizacija službe? Činjenica je da neke pozicije nose i povlastice, stoga se pokušava obmanuti javnost ‘lošim sistematizacijom’ ili ‘kadroviranjem’, a s konačnim ciljem destabilizacije ove uprave.

Sporan odsjek za pripremu projekata?

Naravno, daje svoje viđenje i ‘sporne sistematizacije’.

– Moje nastojanje da zaživi ‘sporna sistematizacija’ potkrijepljena je i pojedinim pisanim očitovanjima liječnika o nužnosti promjene stare sistematizacije koja je lošim ustrojem dovodila do rizičnih situacija po zdravlje bolesnika – ustvrdila je.

Dodala je kako je ‘neprijeporna potreba za osnivanjem Odjela za kvalitetu unutar kojeg je ustrojen Odsjek za pripremu i vođenje projekata, a koji je pobudio veliki medijski, ali i politički interes’.

Sve bolnice imaju to radno mjesto

Riječ je o radnome mjestu predviđenom za poslove pripreme i provedbe zahtjevnih složenih infrastrukturnih i ostalih projekata.

– Zar nismo svjedoci proteka vremena od kada je planirana rekonstrukcija i dogradnja naše kirurgije, a kako projekt nije realiziran nisu li posljedice evidentne? Takvo radno mjesto naše susjedne bolnice imaju već neko vrijeme, stoga ne vidim zašto bi to bilo sporno za varaždinsku bolnicu, u kojoj su trenutno započeti projekti čija ukupna vrijednost iznosi 204.957.375,00 kuna – napisala je Zember.

Formalni razlozi i stvarni razlozi

Ipak, o svemu tome što bi u svome očitovanju Upravnom vijeću napisala ravnateljica, sutra na sjednici ne bi ni bilo razmatrano, budući da je već spremna posve drugačija odluka o razrješenju.

No, dok su u odluci pobrojani formalni razlozi i navedena obrazloženja, javnost daleko više zanima koji su stvarni razlozi.

U svome očitovanju za medije Sanja Zember na samome kraju navodi:

– Osobno ne pripadam ni jednoj političkoj opciji i sva moja nastojanja su usmjerena prema boljitku ove bolnice. I na kraju se doista pitam hoće li prevladati stav pojedinaca koji su spremni žrtvovati javni interes te djeluju pod paravanom političkih elita?

U ponedjeljak će se znati je li Upravno vijeće izglasalo pripremljenu odluku o smjeni ravnateljice. Ako to učini, ona ima osam dana da se očituje o razlozima navedenima u odluci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije