Otvoreni proračun: Pogledajte na što se troše novci u Varaždinskoj županiji!

Nakon 12 županija, koje su svojim građanima dale na uvid svoje proračunske podatke putem aplikacije Otvoreni proračun, nedavno su se priključile još tri – Ličko-senjska, Požeško-slavonska i Varaždinska, piše Poslovni.hr.

No, taj bi se broj mogao i povećati budući da je u tijeku prikupljanje proračunskih podataka za 2017., izvijestili su iz Hrvatske zajednice županija.

Prednost ove aplikacije jest što, osim vidljivosti i bolje razumljivosti podataka, građani mogu biti suodgovorni za kreiranje proračuna na razini županije jer u svakom trenutku mogu dati mišljenje ili komentar na pojedine stavke.

Na što se troše novci?

– Dobro znamo da je najvažniji akt kojeg donosi svaka Županija upravo proračun sa svojim prihodima i rashodima. Želim pohvaliti ovaj projekt Otvorenog proračuna, jer je svojevrstan dobitak za građane koji će na jedan transparentan, ali krajnje jednostavan način dobiti sve moguće informacije o samome proračunu – objasnio je župan Varaždinske županije Predrag Štromar razloge zbog kojih su se odlučili uključiti u ovaj projekt.

Također, uz bolju razumljivost proračunskih podataka župan smatra kako će građani na ovaj način dobiti i najvažniju informaciju, a to je na što se troše njihovi novci.

– Trošenje javnoga novca mora biti transparentno, učinkovito, a svjesni smo da je transparentno i odgovorno trošenje javnog novca zaštitni znak modernih i uređenih društava. Dobro je da će svi proračunski korisnici, ali i građani imati mogućnosti pregleda, analize i prezentacije županijskog proračuna. Nadam se da će se upravo građani aktivno uključiti u kreiranje samoga proračuna – zaključio je župan Štromar.

Aplikaciju možete isprobati i sami klikom na link ispod teksta.

> Otvoreni proračun: Varaždinska županija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije