Batinić u Saboru: ‘Država Varaždinskoj županiji duguje gotovo 11 milijuna kuna’

Saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS) zatražio je danas u ime Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a stanku uoči sjednice Hrvatskog sabora.

Stanku je zatražio zbog nepoštivanja obveza države prema Varaždinskoj županiji. Riječ je o gotovo 11 milijuna kuna koje je država dužna podmiriti Varaždinskoj županiji prema Sporazumu za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu JPP-a, koji se ne poštuje. Stoga je Batinić upitao kakvu poruku Vlada šalje građanima Sjevera.

– Radi li se o tome da je bivša Vlada HDZ-a i MOST-a željela obrisati Sjever Hrvatske? Kakva se to poruka šalje građanima na Sjeveru Hrvatske – upitao je Milorad Batinić, predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i HSU-a, pritom navodeći kako se nada da nova Vlada Andreja Plenkovića neće slijediti takve primjere.

Podsjetio je kako su sredstva namijenjena za sufinanciranje troškova najamnine školskih objekata izgrađenih po modelu javno-privatnog partnerstva, a na što se država obvezala Sporazumom, jednostavno izbrisana iz državnog Proračuna.

– Ukoliko se pogreška ne ispravi i država ne preuzme obveze, sav teret će pasti na Županiju, odnosno gradove i općine. To će na kraju dovesti do velikih problema i nemogućnosti funkcioniranja regionalnih samouprava, što bi moglo dovesti do njihovog gašenja – rekao je Batinić.

– Želi li se poslati poruka stranim investitorima koji žele doći ulagati u Hrvatsku da smo država koja ne ispunjava obveze prema ugovorima i sporazumima? Vjerujem da se ne želi i ovom prilikom apeliram na novog premijera Plenkovića te na ministra finacija i ministra obrazovanja da žurno reagiraju kako bi se podmirila dugovanja države i sredstva ponovo uvrstila u državni proračun – apelirao je.

Po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji izgrađeno je 10 sportskih dvorana te dograđene i izgrađene 22 škole.

Godišnji najam iznosi 27.200.000,00 kuna, a država, prema Sporazumu, treba sufinancirati s 55 posto odnosno 15.000.000,00 kuna.

Na dan 25. listopada iznos duga države prema Varaždinskoj županiji je 10.923.731,67 kuna. Zadnji zahtjevi koji su im dostavljeni odnose se na najam za mjesec rujan 2016.

Sredstva u 2016. godini nisu bila osigurana, a bila su planirana u Projekciji proračuna za 2016. i 2017. godinu kod donošenja Državnog proračuna za 2015. godinu u iznosima po godinama od 21.443.395 kuna.

Ministarstvo je isto takav Sporazum potpisalo s Koprivničko-križevačkom županijom i gradom Koprivnicom.

– Molimo da se navedena aktivnost s odgovarajućim iznosom kod rebalansa Državnog proračuna za 2016. godinu uvrsti u Proračun kako bi ispunjavale Sporazumima preuzete obveze prema Varaždinskoj županiji kao i Koprivničko-križevačkoj županiji – rekao je Batinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije