Kišić: Tražimo da se ‘slučaj Termoplin’ razriješi na sjednici Gradskog vijeća

– Nakon što dođe očitovanje HERA-e, mi ćemo se izjasniti o slučaju Termplin – najavio je bio predsjednik varaždinske Gradske organacije SDP-a Alen Kišić odmah par minuta nakon što su ga članovi stranke 30. travnja izabrali na tu funkciju.

> SDP oprezno o Termoplinu: Čekat ćemo očitovanje HERA-e pa se tek onda izjasniti

U međuvremenu je očitovanje HERA-e stiglo, a još prošloga utorka presicu na tu temu imao je gradonačelnik Goran Habuš, a nekoliko dana kasnije i nezavisni vijećnik Zlatan Avar, koji je i pokrenuo cijelu priču.

> Habuš: ‘Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje’

> Avar: ‘Habuša demantira njegova vlastita interna revizija, Grad jeste oštećen!’

Priopćenjem su se bili oglasili i Reformisti.

> Reformisti o ‘slučaju Termoplin’: Habuš štiti privatni, a ne javni interes

Ali od SDP-a, jednako kao ni od HDZ-a, ni glasa. Do danas.

– Dosad se nismo izjašnjavali jer smatramo da smo preozbiljna i prevelika stranka da izlazimo u javnost s bilo čime što nemamo potkrijepljeno. Sada, kada imamo mnogo više informacija, možemo konstatirati nekoliko stvari. Prva je da je u ovome slučaju ne postoji nikakva odgovornost gradske pročelnice za financije Mirele Ivanković. Upravni odjel koji ona vodi provodi javnu nabavu, ali nakon toga odgovorni su ravnatelji. Druga razina odgovornosti je odgovornost dobavljača, to jest Termoplina. Zanimljiva je situacija da je ove godine dobavljač plina za Grad Varaždin tvrtka Međimurje plin, koja ima jediničnu cijenu od 0,24 lipe, i ta cijena u šest mjeseci nije bila mijenjana, dok su gradske ustanove s Termoplinom dogovorile cijenu od 0,27 lipa i sad se fakturira od 0,30 za Gradske bazene do 0,34 lipe za HNK – iznio je Alen Kišić neke brojke, napominjući da ugovorena cijena jeste promjenjiva, ali – za oba dobavljača.

Najavio je da će SDP za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća zatražiti stavljanje te točke na dnevni red.

– Želimo da se ova tema raspravi, jer je od velike važnosti. Prvo, mogućnost da je oštećen proračun, o čemu se govori u medijima, je nešto na što nećemo pristati i tražimo da se to razriješi. Drugo, tražimo da se na Gradsko vijeće pozovu sve relevantne strane; i Termoplin, i HERA, ako treba, i da se očituje gradonačelnik, i Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, i da svoje kaže nezavisni vijećnik koji je sve potaknuo – inicijativa je SDP-a, uz napomenu da je riječ o preozbiljnoj temi da bi se o njome razgovaralo preko medija.

Osvrnuo se Kišić, odgovarajući na novinarska pitanja, i na činjenicu da je SDP dio koalicije koja upravlja Gradom.

– To je očekivano pitanje. No mi smo upravo iz razloga koji mogu biti odgovor na ovo pitanje i raspustili Gradski odbor i predsjednika. Jedan od razloga bio je ‘loše obnašanje dužnosti zamjenika gradonačelnika’. A ovi ljudi koji su sada u Predsjedništvu i Glavnom odboru nisu imali udjela u svemu tome – ogradio se Kišić od Vjerana Radelića, a neizravno i neizrečeno zapravo onda i od legitimiteta te koalicije HNS-SDP koja još uvijek drži većinu u Gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije