Čačić i Josipović: Decentralizacija i regionalizacija preduvjeti su razvoja

Središnja država upravlja s 90 posto ukupnih poreznih prihoda, dok lokalnoj i regionalnoj samoupravi preostaje svega 10 posto. Takvom politikom Hrvatska je, uz Grčku, najcentraliziranija država u Europi. Europa više ne pozna takav način upravlja javnim financijama, i za to postoji opravdan razlog. Želi li Hrvatska ostvariti pozitivne pomake, nužno je provesti decentralizaciju, a paralelno s njom i regionalizaciju.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za novinare koalicije Uspješna Hrvatska, na kojoj su govorili Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – Reformista, i Ivo Josipović, predsjednik stranke Naprijed Hrvatska! – progresivni savez, kao i Natalija Martinčević, saborska zastupnica iz redova Reformista.

Naglasio je Radimir Čačić kako su spomenute dvije mjere također bile dio Plana 21 Kukuriku koalicije, ali ih se sadašnja Vlada sada odriče. S druge strane, Hrvatska demokratska zajednica, kaže Čačić, kao što je kreirala sadašnji ustroj Hrvatske, tako ga i sada nadalje brani.

– Danas tako imamo veliki broj kvaziregija u obliku županija i nevjerojatno veliki broj općina i gradova. A nitko od njih nema dovoljno vlastitih sredstava – naglasio je Čačić.

Koalicija Uspješna Hrvatska zalaže se za podjelu Hrvatske na pet do osam regija, rekao je Ivo Josipović, ne krijući da ih zanima suradnja s regionalnim strankama poput Istarkog demokratskog sabora (IDS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) ili Međimurskog demokratskog saveza (MDS).

Kako europske zemlje pristupaju fiskalnoj centralizaciji ilustrirano je primjerom Danske, gdje, kako je rečeno, lokalna i regionalna samouprava upravlja sa 60 posto sredstava, a središnja država tek s 40 posto.

Razloge zašto je u Hrvatskoj drugačije Čačić nalazi u tumačenju da političke elite nastoje zadržati moć u ‘što manjem broju ruku’.

Josipović je objasnio da decentralizacija i regionalizacija donose cijeli niz koristi za društvo.

– One omogućavaju bolje i efikasnije upravljanje Hrvatskom, stvaraju preduvjete za podizanje kvalitete života, čine dobro gospodarstvu i postavljaju temelje kvalitetnijeg demokratskog života – rekao je Josipović.

Dodao je da nije suština regionalizacije samo u smanjenju broja regija, već da je bitna razlika u njihovoj funkciji.

– Te regije imale bi na raspolaganju znatno više sredstava i imale bi puno veće ovlasti – objašnjava Josipović i dodaje da također postoje razrađeni mehanizmi koje onemogućuju ‘rastakanje’ Hrvatske, bojazan koju je izrekao premijer Milanović.

– Ono što je iznimno bitno je da je korištenje sredstava iz fondova Europske unije pretpostavka bilo kakvog razvoja, a regionalizacija je preduvjet za korištenje tih novaca – zaključio je Radimir Čačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije