Ilčić: ‘Varaždinaca je sve manje, ljudi sele u Sračinec, Trnovec, Kneginec…’

Godine 2011., potkraj koje je Goran Habuš postao gradonačelnik, bilo je u Varaždinu 472 novorođene djece, a četiri godine kasnije, 2015. godine, bilo je 373.

– To je pad od 25%, to je katastrofa! – iznio je navedene podatke i donio takvu ocjenu Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast i kandidat za varaždinskog gradonačelnika, u emisiji Otvoreni studio VTV Televizije prošloga tjedna.

– Prema svim statistikima vidimo da se natalitet diže u Sračincu, Trnovcu, Knegincu… Mnogo Varaždinaca odlazi u susjedne općine jer tamo povoljnije mogu riješiti stambebno pitanje. Ali istovremeno Grad Varaždin ništa ne radi po tom pitanju! A sve priče ogospodarstvu su manje važne od demografije – rekao je Ilčić.

Podsjetio je da razlog leži u tome što se više od pola gradskog proračuna puni iz poreza i prireza plaća građana Varaždina. Naime, kako je rekao, od poreza na dohodak svakoga tko je prijavljen u Varaždinu 30% ide u Grad, kao i cjelokupni prirez, i to predstavlja najveći dio punjenja proračuna.

– Ako nastavimo gubiti mlade obitelji, koje su radno aktivne, naš proračun će se smanjivati. A tada neće biti novaca za nikakve projekte – ustvrdio je Ilčić.

Rekao je da se tijekom rada u Gradskome vijeću zalagao za besplatne dječje uddžbenike, ali ne samo za osnovnoškolce, nego i srednjoškolce, kao i za isplatu dječjih božićnica. Govorio je i o mogućnosti boljeg organiziranja slobodnih aktivnosti djece te, naravno, nije zaobišao središnju svoju poruku, onu o drastičnom smanjenju cijene dječjih vrtića za roditelje, čime bi većina obitelji plaćala 150 kuna po djetetu.

> IZBORI Ilčić obećao: Dječji vrtić za većinu obitelji koštat će 150 ili 300 kuna!

Pogledajte više o temama o kojima se razgovaralo u Otvorenom studiju VTV Televizije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije