IZBORI Obrazovanje, vijećnici bez naknada – evo što donosi Habijanov program!

Damir Habijan, HDZ-ov kandidat za gradonačelnika grada Varaždina na predstojećim lokalnim izborima, predstavio je danas, 24. ožujka, svoj program s kojim izlazi pred birače.

Uz njega su program predstavili kandidat za zamjenika gradonačelnika Varaždina Denis Čupić, ali i drugi koji su sudjelovali u izradi programa – Vjeran Strahonja, Biserka Keliš, Darko Levačić.

– Varaždinom zadnjih desetak godina vlada apatija i pesimizam, tako da smatramo da je došlo vrijeme za promjene i realne, konkretne programe. Nužne promjene ne može provesti jedna osoba, već kvalitetan tim. Varaždin treba viziju razvoja novih ideja, bez podjela po bilo kojoj osnovi, bez bojanja grada na crvene, plave ili crne, bez podjela po ideološkoj osnovi – istaknuo je na samom početku Habijan.

On i njegov tim program su podijelili po nekoliko točaka, a istaknuto je kako je riječ o realnim i ostvarivim ciljevima.

– Obrazovanje mora i jest prioritet ovog tima. Varaždinu je potreban urbani sveučilišni kampus te dodatni impuls od strane gradske vlasti. Ideja je da u Varaždin u narednih pet, šest godina, dođe 8 tisuća studenata, što smatramo realnom brojkom – kazao je Habijan.

Kao iduću bitnu komponentu izdvojio je gospodarstvo.

– Potrebno je poduzetnicima omogućiti otvaranje novih radnih mjesta, kako bi se stvorili uvjeti da građani ovog grada imaju primanja dostatna za kvalitetan život.

Iako je, nastavlja Habijan, zdravstvo u nadležnosti županije, potrebno je da i Grad omogući pacijentima kvalitetu u tom području.

– Kvalitetna i dostupna zdravstvena zaštita je važna, a to ćemo, u suradnji sa županijom, pokušati ostvariti.

U progamu je istaknuto i kako će se, ukoliko dođu na vlast, boriti za ukidanje naknada članovima Gradskog vijeća i Upravnih vijeća tvrtki koje su u vlasništvu Grada.

– Ta ćemo sredstva usmjeriti na subvencioniranje cijena vrtića, drugim riječima, smanjenje cijena vrtića, te božićnice i uskršnice našim umirovljenicima.

– Nudimo realna obećanja i projekte, a upravo na tome smo temeljili ovaj program, tako da sam uvjeren kako će građani to prepoznati – kazao je Habijan i dodao kako je ‘korištenje vertikale vlasti ključ uspjeha’.

– Potrebno je da se u Zagrebu napokon izborimo za naše projekte, jer je nedopustivo da grad Varaždin već 10 godina čeka u redu za bilo koji projekt!

Uz Damira Habijana, svoje su sektore ukratko predstavili i kandidat za zamjenika gradonačelnika poduzetnik Denis Čupić i sveučilišni profesor Vjeran Strahonja.

– Postojeća radno intenzivna industrija jamac je stabilnosti zaposlenosti, međutim, potrebno je povećati postotak novih inovativnih industrija poput IT industrije, zelene industrije i logistike. Mi slušamo potrebe gospodarstvenika i zato ćemo biti servis poduzetnicima kako bi pokrenuli gospodarstvo – izjavio je Čupić.

Strahonja se osvrnuo na obrazovanje koje je, kako kaže u Varaždinu trenutno prioritet.

– Integracija STEM obrazovanja u osnovnim školama jamstvo je kvalitetnije budućnosti naše djece, kao i hvatanja koraka s obrazovnim sustavima zapada koji su daleko ispred nas. Moramo obrazovati djecu za poslove budućnosti, a ne stvarati niz brojeva na burzi rada – kazao je Vjeran Strahonja, napomenuvši kako će boljom koordinacijom potencijalnih poslodavaca i obrazovnih institucija u gradu budući zaposlenici imati kvalitetnija i bolje plaćena radna mjesta.

U programu su naglasili i izgradnju nove zgrade FOI-ja i urbanog kampusa, koja bi povećala i broj studenata u Varaždinu.

Varaždin grad kulture, djeca temelj budućnosti, Varaždin grad mladih, grad škola, sveučilišni grad, grad sporta, zdravi grad, zlatna generacija (umirovljenici), Varaždin ugodan i siguran grad, gospodarstvo motor Varaždina, obrtništvo zamašnjak Varaždina, vraćanje života u Varaždin, turizam, komunalna infrastruktura, Varaždin i EU fondovi – samo su neki od poglavlja programa HDZ-a i njihovih partnera, a svi detalji će biti dostupni na službenoj Facebook stranici Damira Habijana.

Osim toga, svaka od tema biti će podrobnije iznesena i na okruglim stolovima koji se planiraju organizirati, dok će građani svoj finalni ‘odgovor’ reći 21. svibnja kad se održavaju lokalni izbori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije