PRORAČUN Gradsko vijeće izglasalo prijedlog o privremenom financiranju

Budući da na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća proračun Grada Varaždina za 2017. nije prihvaćen, za danas je bila sazvana izvanredna sjednica kako bi se odlučivalo o tzv. privremenom financiranju.

– Sada postoje dvije opcije. Jedna je da se ide u privremeno financiranje, što Gradsko vijeće mora izglasati, pa da Grad do izbora u svibnju bude ‘na aparatima’. No ne znam još hoću li predložiti tu varijantu. Druga je da se raspusti Gradsko vijeće, da se raspusti i izvršna vlasta, i da Grad dobije povjerenika kojeg postavlja središnja država – rekao je na jučerašnjoj sjednici gradonačelnik Goran Habuš.

Gradonačelnik je ipak odlučio je da će gradskim vijećnicima predložiti da glasaju za privremeno financiranje. Prema prijedlogu o privremenom financiranju, ukupni prihodi i primici, kao i rashodi i izdaci, planirani su u iznosu od 47.466.501 kune.


Reformisti i HDZ protiv prijedloga privremenog financiranja

Nezavisnivijećnik Stjepan Cepanec istaknuo je problem s balama i kazao je kako neće podržati privremeno financiranje.

– Ukoliko se ne usvoji odluka o privremenom financiranju, neće doći do blokade, plaće će biti normalno isplaćene, projekti neće stati. Želim istaknuti i pozvati sve da se okane prepucavanja te da se počne raditi u interesu grada – rekla je Otilija Cvetko, koja je također naglasila kako klub vijećnika HDZ-a neće podržati privremeno financiranje.

Vijećnica Reformista Natalija Martinčević kaže kako nema povjerenja u gradonačelnika Habuša i njegovu upravu pod vodstvom Branke Matavulj da će ovaj posao odraditi korektno. Kaže kako su oni za čista posla i prestanak ove agonije.

– Što će i kako građani, vidjet ćemo u svibnju iduće godine, a duboko sam uvjerena kako će izabrati gradonačelnicu kakvu ovaj grad zaslužuje – nastavila je Martinčević.

Podolnjak i Kolarić podržali prijedlog

Vijećnik Laburista Božidar Kolarić kaže kako ne zna što to znači privremeno financiranje, no taj mu se prijedlog čini bolji od prijedloga dolaska povjerenika.

Saborski zastupnik i gradski vijećnik Robert Podolnjak kaže kako se Grad prvi puta našao u situaciji da proračun nije izglasan i kazao je kako će podržati prijedlog privremenog financiranja.

– Nitko ne može zamijeniti ovo Gradsko vijeće i mislim da ovo vijeće mora donositi svoje odluke i očekujem da će redovito raditi do isteka mandata te da će se moći privremeno financiranje poklopiti s raspuštanjem.

Avar i Bunić za dolazak povjerenika

– Mi bismo morali kazniti sebe, kao članove Vijeća, jer nismo donosili dobre odluke. Nismo uskratili povjerenje niti jednom proračunu do ovog sad. Ne zavrijeđujemo mandat do kraja i ovaj se prijedlog ne smije podržati. Vladajuće strukture treba promijeniti, jer su trule i pokvarene – rekao je nezavisni vijećnik Marijan Cingula.

Gradski vijećnik Zlatan Avar kaže kako nema što za zamjeriti prijedlogu o privremenom financiranju, no nije siguran da je ovo početak nečeg novog, niti ima povjerenja, stoga neće podržati prijedlog o privremenom financiranju.

– Današnja odluka trebala bi biti laka. Protiv sam prijedloga privremenog financiranja, Grad sigurno neće propasti. Povjerenik bi mogao biti izdašniji, a možda riješi i problem s balama – rekao je gradski vijećnik Željko Bunić.

Prijedlog ipak izglasan

Na sjednici je bio prisutan 21 vijećnik. Od ukupnog broja prisutnih, 13 ih je ipak izglasalo prijedlog o privremenom financiranju.

– Teško je vjerovati da će se proračun donijeti u ova tri mjeseca, jer je jučer bila prilika za to. Privremeno financiranje znači da će se financirati samo ono što je zakonska obveza, nema investicija. Jedina investicija u sljedećoj godini biti će rasvjeta u Wissertovoj ulici i cikloturistička točka – rekao je gradonačelnik Habuš.

Habuš ističe kako je ovo krizna situacija za Grad te kako je odluka o nepodržavanju proračuna čisto politička.

– Vijećnici mene nisu birali niti me mogu ‘otjerati’. Postoji institut neprihvaćanja proračuna koji je ostavština od nekih bivših vremena kad je Gradsko vijeće biralo gradonačelnika. Privremeni proračun je tu, tri mjeseca su pred nama i nakon toga vidjet ćemo hoćemo li u ova tri mjeseca predlagati proračun. Ako vidim da nema šanse da proračun prođe, neću to ni učiniti, već će Grad Varaždin do završetka izbora voditi povjerenik – dodao je Habuš.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije