MBO: Gradski vijećnici odlučivat će o sporazumu kojem ne znaju ni vrijednost!

Varaždinski gradski vijećnici će na svojoj predstojećoj sjednici, u četvrtak, 29. prosinca, odlučivati ne samo o rebalansu proračuna i proračunu za 2017. godinu, nego i o jednoj osjetljivoj odluci vezanoj uz akviziciju čija je najava ovih dana opet uzburkala javnost.

Vijećnici će se tako morati odrediti o prijedlogu da Grad Varaždin pristane na sporazum s tvrtkom C.I.O.S. MBO, kojim bi se mirnim putem riješio sudski spor koji postoji između njih. Cilj toga sporazuma je stvoriti preduvjete da tvrtka Piškornica – sanacijsko odlagalište može kupiti varaždinski pogon od tvrtke C.I.O.S. MBO.

> Bunić i Avar o velikoj prijetnji: ‘Varaždin će postati nacionalno smetište!’

> Habuš: ‘Grad ne može utjecati na to kome će C.I.O.S. prodati svoj MBO-pogon’

> Varaždin nacionalno smetlište? ‘Nije točno, građani ne trebaju biti zabrinuti’

Naime, Grad Varaždin u vezi zemljišta na kojem je MBO-pogon izgrađen vodi parnični postupak za utvrđenje ništetnosti Ugovora o kupoprodaji i zamjeni nekretnina iz 2009. godine – koji je s tadašnjim VIS-om potpisao tadašnji gradonačelnik Ivan Čehok – te traži 8,3 milijuna kuna, za što je pokrenut i ovršni postupak.

C.I.O.S. predlaže mirno rješenje spora

U međuvremenu je VIS Davora Patafte promijenio cijeli niz pravnih oblika, tako da Grad zapravo parnicu vodi protiv tvrtke koja se zove T&H invest, a C.I.O.S. MBO Petra Pripuza njezin je pravni slijednik.

Sada on traži mirno rješenje – brisanje tereta upisanih u vlasnički list te odustajanje Grada od svih potraživanja vezanih uz to zemljište.

Za to nudi isplatu naknade u visini tržišne vrijednosti samog zemljišta, bez objekta, koju će tek trebati utvrditi sam sudski vještak.

Tako bi gradski vijećnici 29. prosinca trebali odlučivati o sporazumu kojem ne znaju ni financijsku težinu.

Čini se kako se od njih očekuje da prihvate sporazum na temelju – pouzdavanja u sudskog vještaka da će ‘egzaktno’ izračunati tržišnu vrijednost zemljišta. Kako će biti ukalkulirano tko je u ovome slučaju u kakvoj pregovaračkoj situaciji, ostaje otvoreno.

Grad u opasnosti čak i ako dobije spor!?

No dio odgovora na to pitanje daje Grad, ali ne idu mu u prilog čak ni ako dobije sudski spor. U obrazloženju odluke koja ide pred vijećnike navedene su opcije koje Grad može očekivati u parničnom procesu.

U slučaju da se sporni Ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnina zaista proglasi ništetnim, postoje, kažu u Gradu, dvije opcije. Obje su vezane uz to da obje strane moraju vratiti ono što su tim ugovorom primile.

Jedna od opcija je tako da C.I.O.S. MBO treba Gradu isplatiti iznos vrijednosti zemljišta – dakle upravo ovo što se nudi predlaganjem mirnog rješenja spora – jer se zemljište više ne može vratiti, budući da je na njemu izgrađena tvornica.

Druga opcija je da Grad ipak postane vlasnik zemljišta, ali zajedno s tvornicom. U tome slučaju bi Grad vlasniku tvornice trebao isplatiti njezinu vrijednost!

To su argumenti koje spominje Grad navodeći koji je njegov interes da se provede ovo mirno rješenje. Da takav rizik visi Gradom nad glavom, dosad se nije previše govorilo. Sada ga se gura, sasvim neočekivano, u prvi plan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije