O kanalizaciji: Štromar demantirao i Vlašića i Habijana, pa čak i samoga sebe

Nakon što je direktora Varkoma Vladu Vlašića u vezi određenih izjava oko poništenja natječaja u sklopu projekta koji se popularno naziva ‘Aglomeracija Varaždin’ – a odnosi se na izgradnju kanalizacije i pročistača za Varaždin i deset općina – prije oko dva tjedna demantirao predsjednik gradskog HDZ-a Damir Habijan, jučer je to učinio i župan Predrag Štromar, demantirajući istovremeno i sam sebe.

Naime, o tome da je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave (DKOM) poništila Varkomovu odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za dogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda prvi je javnost obavijestio predsjednik županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak.

> Stričak: ‘Projekt Aglomeracije još je jedan Štromarov fijasko’

Štromar je isti dan to demantirao, rekavši kako Stričak ‘očito ponovo ima javni napadaj panike, čiji razlog ne leži u činjenicama, nego u nekakvim nagađanjima’, dodavši – ‘aglomeracija ide dalje’.

> Štromar: ‘Stričak ima javni napadaj panike, neka manje misli na samopromociju’

Već dan kasnije Štromara je demantirao sam Vlašić, potvrdivši ono što je obznanio Stričak, a neke Vlašićeve tvrdnje o razlozima poništenja natječaja demantirao je dva dana kasnije Damir Habijan.

> Vlašić o aglomeraciji: ‘Dva natječaja jesu poništena, ali projekt nije upitan’

> Vlašić zatajio informacije? Izraelska tvrtka cijene proglasila poslovnom tajnom!

U tom moru proturječnosti sada je krug zatvoren jučerašnjim županovim demantiranjem određenih tvrdnji koje je iznio Vlado Vlašić, demantiranjem tumačenja poništenja natječaja koje je iznio Damir Habijan i, naposljetku, demantiranjem onoga što je bio rekao sam Predrag Štromar.

– Nama je izuzetno bitan pročistač, jer bi on trebao biti gotov do 31. prosinca 2018. godine. Išlo se prvo s tim natječajem kako bi ispoštovali rokove. Budući da je natječaj sad poništen, moram priznati da će biti malo problema – bitno drugačije je situaciju sada intonirao Štromar.

Penali se mjere se u desecima milijuna kuna

I dok je Vlašić rekao da rok za izgradnju pročistača do kraja 2018. ne dovodi u pitanje financiranje, Štromar je jučer upozorio da postoji opasnost od penala.

– Posebna agencija prati izvršenje svih ugovora i obaveza te može penalizirati projekte u takvim situacijama. Oni sami odlučuju radi li se o 5, 10 ili 15 posto, a onda ta sredstva trebaju nadoknaditi investitori, u ovom slučaju to su Hrvatske vode i Varkom – iznio je Štromar.

Vrijednost natječaja za pročistač je oko 150 milijuna kuna, s PDV-om oko 200 milijuna kuna. To nas dovodi do cifre od čak 30 milijuna kuna, koliko bi u slučaju probijanja rokova Varkom i Hrvatske vode morali sami osigurati.

A Varkom već ima jedan financijski teret – više od 500.000 kuna treba platiti troškove ponuditeljima u poništenom natječaju.

Ono oko čega se Štromar i Vlašić ipak slažu, ali se ne slaže Habijan, je da je DKOM natječaj za pročistač poništio zbog ‘sitnica’.

– Od deset tvrtki koje su se javile ni jedna nije zadovoljavala stroge kriterije ondašnjeg Zakona. Ali radilo se o sitnicama pa je komisija Varkoma i Hrvatskih voda izabrala jednu tvrtku, ali je DKOM rekao ne – kaže Štromar.

DKOM ‘veći katolik od pape’?

Glavno obrazloženje DKOM-a za poništenje, na što je bio upozorio Habijan, odnosilo se na to što je odabrani ponuđač jedinične cijene proglasio tajnom.

– Europska komisija to dozvoljava – odgovorio je Štromar, ne objasnivši do kraja znači li to da je DKOM pogriješio, odnosno da su ili hrvatski zakoni ili DKOM ‘veći katolici od pape’. U svakome slučaju, Štromar smatra da odgovornost u ovome slučaju nije na Varkomu.

A za drugi natječaj, onaj koji je Varkom poništio sam, a odnosi se na izgradnju kanalizacije na području Varaždina, varaždinski župan okrivio je same ponuđače.

– Kad su ponuđači u pitanju, prvo misliš da je velika potreba za takvim poslovima. Ali kad vidiš da nitko nije napravio dobru dokumentaciju, onda si čak razmišljaš da oni uopće nemaju potrebe raditi, a ni želje – iznio je svoje viđenje župan Predrag Štromar.

Projekt težak 800 milijuna kuna

Projekt koji se popularno naziva ‘Aglomeracija Varaždin’ težak je oko 800 milijuna kuna. Sastoji se od ukupno osam natječaja, tri još nisu raspisana.

Od raspisanih pet, dva su poništena; već spomenuti natječaj za pročistač, koji je ponišio DKOM, te još jedan, za kanalizaciju na području Varaždina, koji je Varkom poništio sam. Tri natječaja koja tek treba raspisati vezani su uz radove na kanalizaciji u deset općina.

Usprkos svim problemima, župan je optimist. Očekuje tako da bi izvođač radova na pročistaču trebao biti izabran u ožujku ili travnju iduće godine.

– Bitno je da građane kanalizacija ništa neće koštati, to je uvjet Europske unije, koja daje 70 posto. Država daje oko 25 posto, a općine i gradovi oko pet posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije