RBAleaks: I austrijska agencija potvrdila da je lista tajnih računa krivotvorina

U lipnju ove godine otvorena je afera RBAleaks koju je otvorio novinar Domagoj Margetić, objavivši dokument s popisom 186 imena hrvatskih građana koji su na austrijskim računima RBA grupe navodno imali deponirane milijune eura.

Na tome popisu našlo se i nekoliko imena povezanih s našom lokalnom sredinom: Ivan Čehok, Hrvoje Vojvoda, Miljenko Ptiček, Slobodan Mikac, Miljenko Vidaček.

> Milijuni eura na tajnim računima? Na popisu Čehok, Vojvoda, Ptiček, Mikac…

> Raiffeisen-Štajerska: ‘Lista tajnih računa je krivotvoreni dokument’

> Demantij Miljenka Vidačeka: Nemam nikakav tajni račun ni u kojoj inozemnoj banci

Ovih je dana stiglo očitovanje koje potpisuje mr. Michael Spitzer, povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske. Očitovanje prenosimo u cijelosti.

‘Raiffeisen banka Štajerske dobila je potvrdu Agencije za nadzor financijskih usluga (FMA) kojim FMA potvrđuje da joj dopisi povezani s navodnim popisom hrvatskih klijenata nisu poznati te da su za takav dopis prvi put doznali iz e-maila jednog novinara 12.06.2016. Time je austrijska Agencija za nadzor financijskih usluga (FMA) službeno i nedvojbeno potvrdila da se u slučaju navodnog popisa hrvatskih klijenata, objavljenog 12. lipnja 2016. godine na internetskom portalu Seebiz.eu, radi o grubom falsifikatu.

Time su potvrđene i izjave mr. Michaela Spitzera, povjerenika za Hrvatsku i glavnog koordinatora Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske, koji je još 13.06.2016. izjavio: ‘Nikada nismo zaprimili zahtjev od strane austrijske Agencije za nadzor financijskog tržišta (FMA). Pošto je čitav dokument krivotvoren, dali smo nalog našim odvjetnicima da poduzmu pravne korake protiv dotičnog portala’.

– S obzirom da se radi o očitom falsifikatu, za što sada imamo i potvrdu FMA, vjerujem da će nadležna tijela Republike Hrvatske postupiti u skladu s našom kaznenom prijavom protiv nepoznate osobe za krivotvorenje isprava i utvrditi tko je osoba koja je izradila falsifikat s ciljem dovođenja hrvatske javnosti u zabludu. Sukladno pozitivnim propisima Republike Hrvatske, očekujem da će i mediji koji su, usprkos našim upozorenjima, lažni popis objavili, isti sada ukloniti. U suprotnom, naši odvjetnici će biti prisiljeni to isto zatražiti sudskim putem – izjavio je mr. Michael Spitzer.

Austrijska Raiffesen bankarska grupacija najveća je i najjača bankarska grupacija u Republici Austriji s više od 125 godina tradicije poslovanja. U sklopu nje, Raiffesen bankarska grupacija Štajerske izdavala je hrvatskim državljanima na teritoriju Republike Austrije austrijske kredite, što je predstavljalo regularno i uobičajeno bankovno poslovanje po svim austrijskim i hrvatskim zakonima.

Članice Raiffeisen bankarske grupacije imaju razumijevanja za tešku situaciju u kojoj se nalaze hrvatski korisnici kredita i čine sve u svojoj moći da u otvorenoj komunikaciji sa svojim hrvatskim klijentima nađu konstruktivna rješenja na obostranu korist.’ – stoji u priopćenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije