Slučaj Termoplin: Grad naručio reviziju, ali je sada ne smatra relevantnom

Sve tvrtke koje su se na natječaj za opskrbu plinom javile s cijenom manjom od tržišne Grad Varaždin prijavio je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja.

Rečeno je to danas na sastanku gradonačelnika Gorana Habuša, suradnika i pročelnika s medijima uoči sjednice Gradskog vijeća zakazane za ponedjeljak 30. svibnja.

Pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Branka Matavulj rekla je da Grad smatra kako je riječ o dampinškim cijenama i stoga traže očitovanje Agencije.

Grad u ovome trenutku, vezano uz ‘slučaj Termoplin’, raspolaže s očitovanjem Hrvatske energetske regulatorne agencije, s dva izvješća gradske revizije (od ukupno četiri planirana), kao i s očitovanjem Termoplina koje je na adresu Grada pristiglo u petak 20. svibnja.

Što točno u njemu stoji, ostalo je nepoznato, budući da je Matavulj rekla da ga u Gradu ‘nisu stigli još detaljno proučiti’.

Povrh svega toga Grad je angažirao i odvjetničko društvo.

– Od odvjetničkog društva tražimo mišljenje je li bilo štete u ovome slučaju, treba li pokretati neke pravne postupke i koji bi bili eventualni rizici – rekla je Branka Matavulj.

Gradonačelnik Goran Habuš ponovio je svoj stav kako je uvjeren da Grad nije oštećen za 1,5 milijun kuna, kako je to izračunao nezavisni gradski vijećnik Zlatan Avar.

Ponovio je i svoj stav da je ugovor podrazumijevao promjenjivu cijenu pa je prema tome Termoplin imao pravo fakturirati više cijene od onih koje je ponudio u postupku javne nabave.

> Habuš: ‘Termoplin nije oštetio Grad, tko misli drugačije, široko mu polje’

Habuš nije želio komentirati činjenicu da se tvrtka Međimurje-plin, nakon prijave koju je Grad podnio Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, javno oglasila putem medija istaknuvši da ona, u poslovima koje je dobila, fakturira i fakturirala je plin po cijenama kakve su i bile navedene u njihovoj ponudi. I da to tako radi od 2011. godine do današnjeg dana.

> Međimurje-plin nikad nije povećavao cijene usluge opskrbe prirodnim plinom

Gradonačelnik također nije želio komentirati zaključak i mišljenje internog gradskog revizora iz druge faze revizije. Čak štoviše, nije bio ni upoznat s time da je drugo revizijsko izvješće završeno još 11. svibnja.

Podsjetimo, u prvom izvješću gradske revizije, koje je objedinilo Dječji vrtić Varaždin, sedam osnovnih škola i Centar za odgoj i obrazovanje ‘Tomislav Špoljar’, stoji da je Termoplin od 1. studenoga 2014. do završetka 2015. ukupno fakturirao gotovo 400.000 kuna više od ugovorenog.

> Avar: ‘Habuša demantira njegova vlastita interna revizija, Grad jeste oštećen!’

U drugoj fazi, kako neslužbeno doznajemo, revizor je ustvrdio – analiziravši dokumente Gradske knjižnice i čitaonice Metel Ožegović, Gradskog muzeja Varaždin, Hrvatskog narodnog kazališta i Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina – da je razlika između ugovorenog i fakturiranog još dodatnih nešto više od 200.000 kuna u istome razdoblju!

U tijeku je izrada trećeg izvješća od ukupno četiri planiranih, čime bi bile objedinjene sve ustanove i sam Grad Varaždin, izuzev Gradskih bazena, koji su zapravo i najveći potrošač plina.

Gradonačelnik Goran Habuš dao je nalog gradskom revizoru da napravi analizu, no sada Grad ta izvješća – koja se dobrim dijelom poklapaju s onime što je iznio vijećnik Zlatan Avar – ne smatra relevantnima. Tako se barem može zaključiti temeljem neupućenosti gradonačelnika u postojanje izvještaja iz druge faze revizije i prema bagateliziranju onoga što piše u izvještaju iz prve faze. Jer sada će se ponovno o istome slučaju očitovati i odvjetničko društvo.

Doznajemo također da je za Grad navodno sporna i sama metodologija i stručnost na temelju koje je rađeno izvješće interne revizije.

O ‘slučaju Termoplin’ raspravljat će i gradski vijećnici na sjednici 30. svibnja, i to na prijedlog SDP-a, što je danas najavio predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije