Kreće dogradnja VI. osnovne, podržali je i vijećnici koji sumnjaju u troškovnik

Gradski su vijećnici prihvatili prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, kojim je osigurano 8,5 milijuna kuna za dogradnju, adaptaciju i rekonstrukciju VI. osnovne škole. Za odluku su glasali i vijećnici vladajuće većine, ali i oporbeni vijećnici, koji su ipak izrazili sumnju da su troškovi projekta prenapuhani.

Rebalansom gradskog proračuna on je povećan za oko 3,3 milijuna kuna, a taj novac gradska vlast planira prikupiti iz komunalnog doprinosa te prodajom zemljišta u Brezju.

Dio će se uzeti iz neutrošenog kredita

Dio sredstava, oko 2,9 milijuna kuna, bit će pak financiran iz neutrošenog dijela sredstava kredita kojeg je Grad Varaždin uzeo početkom 2013. godine za potrebe uređenja Kapucinskog trga, upravne zgrade u Preradovićevoj ulici i uređenje komunalne infrastrukture na području POS naselja u Ulici Vilka Novaka.

Dio sredstava za provođenje projekta bit će pak prikupljen prenamjenom sredstava iz proračuna. Konkretnije, rebalansom je 930 tisuća kuna predviđenih za sanaciju sportskih objekata Graberje i Sloboda te oko 2,7 milijuna kuna predviđenih za uređenje i adaptaciju objekata Dječjeg vrtića Varaždin prenamijenjeno za potrebe financiranja dogradnje i rekonstrukcije VI. osnovne škole.

– No ti projekti će biti vrlo vjerovatno vraćeni u proračun sredinom godine. Njihovo provođenje nije prioritetno. Samo da pojasnim, novac koji smo oduzeli Dječjem vrtiću je novac za vanjsko uređenje objekata, a ne za energetsku obnovu, koja ne dolazi u pitanje. A i to vanjsko uređenje ćemo najvjerojatnije vratiti jer se proračun jako dobro puni. Za ilustraciju, ove smo godine od komunalnog doprinosa planirali prihod od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini, a već sad smo od komunalnog doprinosa prikupili oko 8 milijuna kuna – poručio je gradonačelnik Goran Habuš.

Bunić i Avar napustili sjednicu

Prijedlog su na kraju gotovo jednoglasno svi vijećnici, osim Željka Bunića i Zlatana Avara, koji su, izrevoltirani načinom na koji je predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet vodio sjednicu, napustili Gradsku vijećnicu.

> Revoltirani Avar i Bunić: ‘Ovo je cirkus! Ljude za kvorum tražite po WC-ima!’

Prijedlog su prihvatili i oporbeni vijećnici koji su, međutim upozorili da postoji sumnja da su troškovi projekta prenapuhani.

– Projekt je prošle godine koštao 26 milijuna, sada košta 8,5 milijuna, a ovako laički gledano, ako uzmemo u obzir da je nekakava prosječna cijena izgradnje kvadrata oko 1000 eura, trebao bi koštati manje od 5 milijuna kuna. Ne mogu međutim govoriti o tome jer sam troškovnik vidio tek danas, a nisam građevinar da bih mogao procijeniti jesu li ti troškovi realni ili prenapuhani. Zar je stvarno bio takav problem poslati vijećnicima te troškovnike elektroničkom poštom nekoliko dana prije sjednice pa da se možemo konzultirati s građevinarima – istaknuo je HRAST-ov vijećnik Ladislav Ilčić, koji je međutim naglasio da će glasati za rebalans i prenamjenu kredita jer želi da se VI. osnovna škola dogradi i da djeca i u toj školi pohađaju nastavu u jednoj smjeni.

Prijedlog podržali i Podolnjak i HDZ-ovci

Složio se s njim i vijećnik Robert Podolnjak.

– Prekasno smo dobili troškovnike da bi o njima mogli raspravljati. I ja sam danas otišao u nadležni upravni odjel i pokušao proučiti te materijale, ali bez pomoći građevinara to je nemoguće – naglasio je Podolnjak.

Prijedlog su podržali i vijećnici HDZ-a, no njihova vijećnica Otilija Cvetko također je izrazila sumnju u to jesu li procijenjeni troškovi doista realni.

– Taj projekt je gradska vlast u proteklih nekoliko godina nekoliko puta rebalansima stavljala u proračun i micala iz proračuna i to dovoljno govori o njihovoj ozbiljnosti – naglasila je Cvetko.

Ovo je tek prva faza

Gradonačelnik im je odgovorio da iznos troškova nije mijenjan u odnosu na prijašnje planove.

– Na ovom projektu radio je čitav tim ljudi, i to ne samo iz Grada. Cijeli projekt dogradnje i adaptacije je i dalje procijenjen na 26 milijuna kuna, a ovo je samo prva faza i onaj dio radova koji je potreban da bi se u toj školi moglo osigurati normalno odvijanje nastave u jednoj smjeni. Planirano je provođenje projekta u tri faze, a najskuplja faza je izgradnja nove dvorane koja će koštati oko 14 milijuna kuna bez PDV-a. Idejno rješenje za taj projekt postoji već dugo i svatko tko je želio je mogao proučiti i još uvijek može proučiti troškovnike – poručio je gradonačelnik.

> Varaždinske mame: Djeca koja žive uz Šestu spadaju na Drugu, Treću, Četvrtu…!?

> Upisna područja: Iz Grada odgovorili nezadovoljnim roditeljima, evo što kažu

> Pronađeno rješenje za Šestu osnovnu školu, Habuš najavio dogradnju tijekom ljeta

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije