Gradonačelnik Goran Habuš znao je da Termoplin naplaćuje više od ugovorenog

Ako se navodi nezavisnog varaždinskog gradskog vijećnika Zlatana Avara o tome da je Termoplin iz gradskog proračuna tijekom 2014. i 2015. godine protupravno ‘izvukao’ oko 1,6 milijuna kuna, na kome u cijelom lancu odgovornosti leži najveća odgovornost?

Podsjetimo, Zlatan Avar je prošloga tjedna u medije plasirao pravu ‘bombu’ ustvrdivši, nakon opsežne analize, da je Termoplin u postupku javne nabave za opskrbu plinom za 17 gradskih ustanova posao dobivao ponudivši najnižu cijenu koju, međutim, nikada nije fakturirao u istome iznosu, već u bitno višem, i to bez ikakvog prethodne najave, obrazloženja i pristanka druge ugovorne strane.

> Sofisticirana krađa? Avar podnosi kaznenu prijavu protiv odgovornih u Termoplinu

Svega dva ravnatelja javnih ustanova i gradskih tvrtki reagirala su na razliku u cijeni, barem prema Avaru dostupnoj dokumentaciji. U dva navrata to je učinio Gradski muzej Varaždin te jednom Razvoja agencija Sjever.

‘Kretanja na svjetskom tržištu’

No nakon odgovora Termoplina na upit ravnatelja tih ustanova, u kojem je stajalo da ‘cijena plina podliježe kretanju na svjetskom tržištu’, nikakve daljnje reakcije nije bilo. Nisu reagirali ni ravnatelji, nije regirao ni Upravni odjel za financije, proračun i javnu nabavu, a nije reagirao ni gradonačelnik.

Nakon prošlotjednog Avarovog javnog ‘izleta’ gradonačelnik Goran Habuš zatražio je hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela, kao i očitovanje tvrtke Termoplin.

> Habuš o Termoplinu: Zatražio sam hitno očitovanje nadležnog upravnog odjela

– Taj odjel, između ostalog, provodi postupke nabave plina te je zadužen za kontrolu provođenja postupka javne nabave, kao i za kontrolu poštivanja ugovorenih cijena – stajalo je u priopćenju gradonačelnika.

Odgovornost prebaciti na Mirelu Ivanković?

Posljednjih dana neslužbene informacije iz gradske uprave govore da gradonačelnik Habuš nastoji svu odgovornost prebaciti na pročelnicu Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Mirelu Ivanković.

No pritom ostaje otvoreno pitanje zašto gradonačelnik nije zatražio ‘hitno očitovanje od nadležnog upravog odjela’ i ranije, nego je to učinio tek nakon istupa Zlatana Avara. Sudeći po citiranom priopćenju, moglo bi se zaključiti da je to zato što do tada nije imao informaciju te vrste. No je li zaista tako?

– Temeljem dokumentacije koju posjedujem ne može se nedvosmisleno zaključiti da je gradonačelnik bio upoznat s tom situacijom. No teško mi je za povjerovati da u dvije godine nitko od čelnih ljudi 17 ustanova nije pokucao na gradonačelnikova vrata i rekao ‘Termoplin mi naplaćuje više od dogovorenog’ – kaže Zlatan Avar.

Što kažu Bojanić Morandini i Ernoić

Odgovor na to pitanje potražili smo od ravnatelja koji su bili barem toliko odgovorni da su uočili da cijene na Termoplinovim računima nisu jednake ugovorenima te su reagirali poslavši upit tvrtki.

– Nakon što sam dobio odgovor od Termoplina na svoje upite, prvi 2014. i drugi 2015. godine, proslijedio sam ih Upravnom odjelu. Također sam o tome usmeno obavijestio gradonačelnika – kazao nam je Miran Bojanić Morandini, ravnatelj Gradskog muzeja.

S druge strane, direktor Razvojne agencije Sjever Miljenko Ernoić kaže da nije kontaktirao nikoga jer nikakav odgovor od Termoplina nije dobio ni dan danas.

– Jedino što smo tražili od Upravnog odjela je da se u ugovor za 2016. godinu uvede klauzula kojom se možemo štititi od takve promjene cijene, a ne da možemo reagirati tek unatrag – kaže Ernoić, ocjenjujući potez Termoplina nekorektnim.

Nije bilo volje i spremnosti

U cijeloj toj priči Zlatan Avar smatra da ravnatelji imaju veću odgovornost od Upravnog odjela. Između ostalog, kaže, oni potpisuju izjavu o fiskalnoj odgovornosti.

– No čini se da nije bilo volje i spremnosti ravnatelja, kao ni Upravnog odjela, da se nakon Termoplinovog odgovora reagira – zaključuje Avar i dodaje da očigledno nije bilo spremnosti ni samog gradonačelnika.

U vezi ove teme pokušali smo dobiti i komentar gradonačelnika, ali do zaključenja teksta nije bio dostupan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije