Nijemci imaju rješenje za bale: S ‘točkastog’ preći na ‘disperzirano’ zagađenje

Punih jedanaest godina otkako je prvi otpad baliran i odložen na ilegalno odlagalište u Brezju, čini se da se Grad Varaždin napokon nalazi pred konačnim rješenjem ovoga problema.

Naime, ovih je dana završena studija koju je Grad još lani naručio od njemačkog Geschenken Instituta iz Wurstenbrota. Riječ je o studiji koja je okupila izniman multidisciplinaran tim, sačinjen od stotinjak stručnjaka raznih profila, a koji su nastojali iznaći optimalno rješenje za veliku varaždinsku ekološku prijetnju, nakon što je prošle godine neslavno propao dogovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstvom zaštite okoliša.

Studija na više od 500 stranica

Kako doznajemo, studija se proteže na petstotinjak stranica i obuhvaća cijeli niz mjerenja, cost/benefit i swot analiza, feasibility i visibility studija, testiranja raznih složenih modela, no najbitniji dio studije svakako je zaključak i preporuka.

Geschenken Institut iz Wurstenbrota tako predlaže Gradu da umjesto ‘točkastog’ zagađenja baliranim otpadom prijeđe na ‘disperzirano’ zagađenje.

Iako zvuči stručno i složeno, zapravo je riječ o rješenju koje se čini više nego izvedivim uz prihvatljive troškove. U prijevodu na laički jezik, to bi značilo da opasnost od bala postoji samo ako se sve one nalaze na jednome mjestu. Ako ih se pak razmjesti na širi prostor, one ne predstavljaju gotovo nikakvu prijetnju za okoliš!

Kreće velika akcija ‘Udomi balu!’

Doznajemo da Grad ozbiljno razmišlja prihvatiti tu preporuku njemačkih stručnjaka te su stručne službe već osmislile model njezine provede. Već ovih dana tako bi, najavljuje se, trebala bi biti pokrenuta velika akcija pod nazivom ‘Udomi balu!’.

Putem te akcije Grad će pozvati sva domaćinstva u Varaždinu i Varaždinskoj županiji da preuzmu po jednu balu te na taj način svi zajedno doprinesu konačnom rješavanju problema baliranog otpada u gradu. Pritom je osmišljen i cijeli niz stimulativnih mjera za uključenje građana u akciju.

Građani koji žive u zgradama nezadovoljni

Pitali smo i građane što misle o akciji.

– Osobno mislim da se sve ovo svakome od nas dvostruko isplati, nećemo više morati gledati te bale, a usput nešto i zaradimo. Evo ja sam već u svojoj garaži jučer oslobodio jedan kut, bacio sam jednu škrinju, tako da se može reći da sam za balu spreman! – rekao nam je G.H. (43).

– Ovo mi na prvi pogled zvuči suludo, ali kad malo bolje razmislim, i nije tako besmisleno. Mislim da je najbitnije da se ta bale maknu iz Brezja, a točno kako i kamo, i nije previše važno. Svakako ću se odazvati akciji – smatra V.V. (56).

– Ne znam hoću li se odazvati akciji jer živim u dvosobnom stanu, zbilja ne znam kamo bih s balom. Mislim da se kod pokretanja akcije trebalo voditi računa o svima, ovako smo mi u zgradama zakinuti – nezadovoljan je M.S. (34).

Schtig i Gorilla vjeruju da je njihovo rješenje isplativije

Istine radi, treba reći da je bilo i kritičkih tonova u vezi te mjere. Zasad jedini koji su kritizirali preporuku njemačkih stručnjaka su domaći ekološki stručnjaci Schtig i Gorilla, koji su jutros održali konferenciju za novinare.

Oni misle da je rješenje koje su oni već davno iznijeli daleko efikasnije i isplativije. Podsjetimo, oni predlažu da se bale što više sprešaju i onda bace u kantu za smeće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije