Lidija Kralj o reformi školstva: ‘Ne, ljudi nisu birani po političkoj liniji’

Ni jedan član ni jedne stručne radne skupine koja je radila na kurikularnoj reformi nije biran po političkoj liniji, ni lijevoj ni desnoj ni središnjoj ni bilo kojoj. Birani su po svojim stručnim kompetencijama, po radovima koje su napravili, knjigama koje su objavili i onime čime su se dokazali u praksi, u svakodnevnome radu.

Ustvrdila je to danas Lidija Kralj, učiteljica matematike i informatike iz Velikog Bukovca i članica radne skupine za izradu kurikularne reforme, gostujući na HTV-u u emisiji Hrvatska uživo.

Bio je to odgovor na tvrdnje saborskog zastupnika iz Varaždina Ladislava Ilčiča da su u radna tijela članovi birani po političkoj liniji.

> Reforma školstva: Ilčić nije zadovoljan političkom orijentacijom stručnjaka

Lidija Kralj je u svome gostovanju također rekla da za sada skupina koja je radila na reformi, a koja je ima 600 članova, nije dobila nikakva jamstva da će se postupak nastaviti. Naime, u petak ujutro, nakon najava o stopiranju reforme u programu Domoljubne koalicije, stručni tim bio je u šoku. No već u petak poslijepodne dogodio se preokret. Riječ je, tvrdilo se tada, o slučajnoj pogrešci, da je na stranicama Sabora objavljen pogrešan dokument.

Iako je reforma trebala biti predstavljena tek za mjesec dana, nakon obimnog jednogodišnjeg rada, sada je radna skupina ipak odlučila kompletirati radne verzije dokumenata kako bi javnost i novi ministar iz prve ruke mogli vidjeti što je, barem jednim dobrim dijelom, napravljeno.

– Nije lako nečiji jednogodišnji rad baciti u smeće bez da ga je itko pogledao. Zato smo sada muktotrpno radili na tim dokumentima. Riječ je o stotinama stranicama, to su radne verzije, nelektorirane, ali pokazuju bogatstvo rada kolega i ukazuju na svu literaturu koju smo proučili i ugradili u novi kurikulum: nove metode, nove pristupe, drugačije sadržaje i zaista je ovaj kurikulum konceputalno drugačiji od postojećih planova i programa.

No zasad odgovora iz političkih krugova nema.

– Nema, jer pročitati 200 stranica iz informatike ili 360 iz matematike nije posao koji se može napraviti u pet minuta, a kamoli kvalitetno ga procijeniti. Ipak, ja se nadam da će nas podržati i da neće jednim potezom ruke baciti u smeće jednogodišnji rad 600 ljudi. Nadam se da će pročitati, razmotriti, dati povratne infromacije, i da će se postupak nastaviti. Pa da krenemo s esperimentalnom provedbom već ove jeseni. Jer ako dođe do revizije, onda imamo odgađanje od četiri godine. A mislim da naša djeca nemaju vremena za čekati neku buduću reformu školstva – izjavila je Lidija Kralj u emisiji Hrvatska uživo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije