Živi zid: Sve dok fotelje u Varkomu ne budu ugrožene, neće biti promjena

>> Živi zid: Sve dok fotelje u Varkomu ne budu ugrožene, neće biti promjena

Živi zid Varaždinske županije je danas, u srijedu održao, drugi po redu, prosvjed ispred tvrtke Varkom. Razlog prosvjedovanja je, kako su su poručili iz Živog zida, nastavak nezakonitog, protuustavnog i nehumanog isključivanja tisuće građana iz sustava vodoopskrbe.

Podsjećamo, Varkom je još u srpnju isključio nekoliko stotina kućanstava iz vodoopskrbnog sustava zbog neplaćanja računa, na što je reagirao Živi zid i organizirao prosvjed, a on je danas dobio svoj nastavak.

> Prosvjed Živog zida ispred Varkoma za uključenje vode građanima

Po kišnom vremenu dvadesetak članova je s transparentima usmjerenima prema upravi Varkoma stalo ispred zgrade u Ulici Ognjena Price, gdje su tražili ponovno uključenje građana i humano postupanje prema isključenima.

– Ovo je drugi prosvjed ispred Varkoma, danas gotovo tri mjeseca kasnije, niti jedan pomak od strane Varkoma nije napravljen, oni i dalje protuzakonito i protuustavno isključuju vodu građanima. Imamo dojave gotovo svaki dan i jednu obitelj koja je odlučila izaći u medije, pošto nas je Varkom optužio da se radi o političkom igrokazu, odnosno za probitak naših vođa. Želimo samo dokazati Vlašiću i Habušu da to nije tako, da su isključili na tisuće građana, a čine to na način koji vi novinari opisujete u crnoj kronici, dakle bez imalo morala i ljudskosti, često i preko noći, skaču preko ograde i skidaju vodomjere. Ustavni sud je 2007. zabranio ovakav način isključivanja građana iz vodoopskrbnog sustava. Pozivamo Vlašića kao direktora Varkoma i gradonačelnika da počnu poštivati zakon te da s građanima dogovore bilo koji način obročne otplate ili neka se drže važećeg ovršnog zakona – rekao je ispred Živog zida Varaždinske županije Marko Kesteli.

> ‘Predlažem direktoru Varkoma da zamijenimo plaću pa neka proba platiti račune’

Koliko je ovaj prosvjed značajan za Živi zid govori i činjenica kako su mu prisustvovali i supredsjednici stranke Ivan Vilibor Sinčić i Ivan Pernar.

– Voda je jako bitna za ljude, isključenih ima mnogo, međutim oni se boje sankcija Varkoma i drugih komunalnih poduzeća. Poručujem im da se ne boje, jednostavno koncept opskrbe vodom je pogrešan. Prvo treba gledati da ljudi imaju vodu, a onda naći načina da to otplaćuju, a ne gledati tko ima novaca pa onda vidjeti hoće li za njega biti vode. Diljem države slali smo dopise komunalnim poduzećima da vidimo koliko ima isključenih pravnih i fizičkih osoba, a stanje je slično. Ponašanje sličnih poduzeća je slično. To je taj obrazac – ako nemaš novca, isključit ćemo te, nema veze imaš li u kući malu djecu ili imaš li drugih načina da dođeš do vode, ti si samo broj, ako nema novca, nema vode. Izlazak u susret je rijedak – rekao nam je Ivan Vilibor Sinčić.

Na naš upit jesu li prosvjedi političko sredstvo kojim se ostvaruje osobni napredak vodstva stranke, Sinčić je izjavio kako je sve to politika.

– Sve je politika. Bez da ovo pretvorimo u politički problem, ništa se neće rješiti. Sve dok se gospoda u ovoj zgradi ne osjete ugroženima i njihove fotelje ne budu ugrožene, oni neće ništa napraviti – zaključio je Sinčić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije