Međunarodni dan starijih osoba: Pružiti pomoć njima županijski je prioritet

Zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Kišić, posjetio je povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada, obitelji koje su korisnici Programa pomoći starijim osobama, a koji provodi Društvo Crvenog Križa Varaždinske županije u suradnji s lokalnom zajednicom.

Zamjenik Kišić je tako u društvu pročelnice Upravnog za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Ruže Jelovac, načelnika Općine Breznički Hum Zorana Hegedića te ravnateljice DCK Varaždinske županije Nade Liber i voditeljice Programa Slađane Cestar, posjetio obitelji Vodopija i Bedeković iz Brezničkog Huma, uručio im prigodne poklone te se uvjerio koliko su gerontodomaćice potrebne starijim osobama i koliko razni oblici pomoći znače osobama treće životne dobi koji žive u izrazito složenim uvjetima.

– Program pomoći starijim osobama važan je zbog fizičke pomoći poput donošenja hrane, namirnica, lijekova te pomoći oko kuće, a s druge strane se radi o ljudskoj noti jer je često ljudima potreban kontakt. Oni su u pravilu nemoćni i nepokretni, a nemaju vlastite bliže ili daljnje rodbine koja bi mogla preuzeti o njima skrb. Nažalost, 17 posto populacije u našoj je županiji iznad 65 godina života, pa potreba za gerontodomaćicama u sklopu Programa raste. Varaždinska županija će nastaviti s Programom pomoći starijim osobama i razmišljamo o njegovom širenju – rekao je zamjenik Kišić istaknuvši kako je jedan od pet prioriteta iz Socijalnog plana Varaždinske županije upravo pomoć starijim osobama, pohvalivši pritom Općinu Breznički Hum i načelnika Hegedića koji zajedno s Općinom Sračinec i gradovima Ivanec i Lepoglava surađuju na hvalevrijednom programu.

Inače, Međunarodni dan starijih osoba obilježava se 1. listopada, a proglasila ga je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine, kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Program pomoći starijim osobama izvaninstitucionalni je oblik pomoći namijenjen starijim osobama koje se nalaze u socijalno-zaštitnoj potrebi i nesposobne su za samostalni život, te zbog izrazitih promjena u zdravstvenom stanju ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Varaždinska županija Program financira s 350 tisuća kuna godišnje za preko 300 korisnika, a provodi ga Društvo Crvenog križa Varaždinske županije od 2002. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije