Za aktivnosti srpske manjine 78 tisuća kuna, Slovencima i Albancima po 22 tisuće

Predsjednik Srpske nacionalne manjine Grada Varaždina Mile Sekulić te predstavnici slovenske i albanske nacionalne manjine Grada Varaždina, Igor Šerdoner i Alija Redžaj, sastali su se danas, 28. rujna, na radnom sastanku u Gradskoj vijećnici sa gradonačelnikom Goranom Habušem kako bi s njim razgovarali o svojim planovima te programima i aktivnostima koje namjeravaju provesti iduće godine.

Nakon sastanka predstavnici nacionalnih manjina naglasili su kako varaždinska gradska vlast maksimalno uvažava nacionalne manjine tako da se pripadnici nacionalnih manjina u Varaždinu ne suočavaju s većim problemima vezano uz poštivanje svojih ustavom zajamčenih prava.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Mile Sekulić istaknuo je i da su se pripadnici nacionalnih manjina integrirali u društvo tako da nemaju većih problema u odnosu sa većinskim stanovništvom pa takvih problema nema ni u vremenima aktualnih napetih hrvatsko-srpskih odnosa zbog blokade granice.

– Sve ovo što se, na žalost, događa između Hrvatske i Srbije nije se na sreću prenijelo na srpsku zajednicu u Varaždinu, ali ni općenito u Hrvatskoj. Nije bilo uvredljivih i pogrdnih napisa niti bilo kakvih drugih incidenata, a moram reći i da se gradonačelnik gotovo svakodnevno raspituje ima li kakvih problema te da je ponudio svoju pomoć ako do njih i dođe – naglasio je Sekulić.

Gradonačelnik Habuš naglasio je pak da je Varaždin poznat kao grad koji poštuje različitosti i prava manjina dodavši da pripadnike srpske, albanske i slovenske nacionalne manjine ne doživljava kao Srbe, Slovence i Albance nego kao – Varaždince.

– Svi su oni naši Varaždinci i Varaždinke i naravno da, uz sva ona prava koja su im zajamčena Ustavom, s njima želimo imati i dobru komunikaciju. I moram reći da su se predstavnici nacionalnih manjina pokazali kao konstruktivni ljudi i daj Bože da je takvih više – poručio je gradonačelnik dodavši da će predstavnike nacionalnih manjina pokušati više uključiti u proces donošenja odluka na lokalnoj razini.

– Na današnjem sastanku dogovorili smo da će se predstavnici nacionalnih manjina redovito pozivati na sjednice Gradskog vijeća, što do sada nije bio slučaj, a predložit ćemo i da se to uvrsti i u Statut i Poslovnik Gradskog vijeća – istaknuo je Habuš.

Na današnjem sastanku dogovoren je i iznos dotacija koje će grad iduće godine iz svog proračuna dodijeliti vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina za njihove programe.

Srpskoj nacionalnoj manjini bit će tako dodijeljeno 78 tisuća, a slovenskoj i albanskoj nacionalnoj manjini po 22 tisuće kuna.

– To nije ni puno, ali nije ni malo, a svjesni smo i da ne možemo dobiti više jer Grad nema više. S obzirom da smo štedljivi, bit će nam dovoljno – poručili su predstavnici nacionalnih manjina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije