Reformisti: Bale su prevelik problem za Grad

Na konferenciji za medije, 26. svibnja, saborska zastupnica i potpredsjednica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević reagirala je na najave gradonačelnika Habuša i župana Štromara da kreću u analize bala.

> Najavljena analiza i sanacija bala

Podsjetila da je gradonačelnik Varaždina Goran Habuš na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, 23. svibnja, najavio da će se napraviti analiza i da će problem bala smeća biti riješen u roku od tri mjeseca.

Ističu kako su iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode 14. srpnja 2014. godine tražili da se analiza napravi, a Grad je tek sad, nakon godinu dana, krenuo u analizu.

Dodatne sumnje budi činjenica da koncesionar bira tvrtku koja će raditi analizu, a ne Grad po javnom natječaju, uz sve to, još ističu, ovo je već četvrta analiza pa ih zanima što se desilo s tri prethodne.

– Još jednom pozivam gradonačelnika i župana da podrže moj prijedlog da se u Hrvatskom saboru odlukom obaveže Vladu RH da preuzme odgovornost i riješi za Varaždinsku županiju i Grad Varaždin najveći ekološki, zdravstveni i financijski problem. Temelj za to postavilo je samo Ministarstvo financija koje je još u 11. mjesecu 2013. preuzelo odgovornost za bale smeća. Ako ne prihvate ovaj prijedlog, kao što nisu prihvatili moj zahtjev da se sredstva za financiranje rješenja bala osiguraju u državnom proračunu i ukoliko će na leđa građana pasti i jedna lipa, tada za to trebaju financijski odgovarati osobno – ističe Martinčević.

Prisutnim novinarima na temu varaždinskog smeća obratio se i jedan od osnivača i član upravnog vijeća Eko udruge Breza Juraj Rožić.

– Ako su istinite analize da je dio otpada inertan, tada se postavlja pitanje kuda su otišli otrovni plinovi iz njih? Odgovor je jednostavan: u zemlju, vodu i zrak koji dišemo – istaknuo je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije