Prostor Čakovec organizira predavanja Zdenka Franjića i Gordane Dragićević

Prostor CeZam Čakovec i Udruga mladih ‘3FF¨’ Čakovec u ponedjeljak 1. veljače od 18:00 sati predstavljaju kultnu zagrebačku nezavisnu izdavačku kuću ‘Slušaj Najglasnije’ i njenog kreatora Zdenka Franjića.

Zdenko Franjić je svojim radom sebi stekao naziv ikone hrvatske nezavisne glazbene scene.

Poznat je kao osnivač nezavisnog labela Slušaj najglasnije na kojem su od osnutka 1987. izašli prvi albumi brojnih kultnih odličnih bandova kao što su Majke, Satan Panonski, The Bambi Molesters, M.O.R.T., Overflow… Label je do sada objavio preko 500 izdanja.

Važno da label ne funkcionira na principu korporativne izdavačke kuće, već čisto iz ljubavi prema glazbi i vjere da svakom tko se bavi glazbom treba pomoći da objavi svoj rad. Apsolutno sve funkcionira po DIY načelu.

Uz svoj rad sa bandovima u kojima je svirao, Zdenko je osnovao label Bratstvo duša. To je label preko kojeg izdaje prvenstveno zbirke pjesama, izdao je i dvije kojima je on autor, ali ima i stripova i romana. Taj label također počiva na načelima sam svoj majstor, od pripreme pa do prodaje.

Svestrani Zdenko nastupa i kao Lutajući DJ Zdena, te s bandom Babilonci. Jedan je od rijetkih ljudi na našoj sceni o koji se može pohvaliti da je o njemu snimljen dokumentarac. Film o Zdenku, Oči u magli, snimljen je 2005.godine. Uz sve što je napravio za hrvatsku nezavisnu scenu Zdenko je bio i ostao buntovnik, entuzijast prema glazbi i čista ljubav prema sceni omogućila mu je da ustraje sve ove godine i svojim izdanjima možda i promijeni život nekom tko se inspiriran njegovim radom uključio i počeo s aktivnim radom na sceni.

Zdenko Franjić će nam na ovom predavanju pobliže ispričati o svojim labelima, na koji način sve to skupa funkcionira te ćemo uz zanimljivo i zabavno predavanje nešto i naučiti.

Prostor CeZam Čakovec i Udruga mladih ‘3FF’ Čakovec s ponosom predstavljaju svima nama izrazito važnu temu – Tranzicija u post-fosilno društvo. Jedino na ovaj način možemo očuvati Zemlju za buduće naraštaje.

Predavanje će se održat u Centru za Mlade Čakovec – Prostor, dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu 2. veljače od 17:00. Predavač će biti Gordana Dragičević , permakulturna dizajnerica i tranzicijska aktivistica iz Zagreba.

Svjesni smo da se već sad suočavamo s velikim krizama današnjeg vremena – s ekonomskom krizom, društvenom krizom, klimatskim promjenama, a i mogućim nestašicama fosilnih goriva. Kako da postanemo otporni na takve krize? Umjesto da samo pričamo o problemima, ovim predavanjem pokazujemo moguća rješenja.

Možemo početi odmah, i to od malih i lokalnih stvari: možemo saditi hranu na kućnom pragu, razmjenjivati usluge bez novca i udružiti se sa susjedima. Postoji i mogućnost za podršku od tisuća inicijativa koje rade slične stvari diljem svijeta. Tranzicija je prijelaz u održivo društvo, društvo u kojem sami odlučujemo što želimo i ne čekamo da netko riješi stvari za nas ili nam naredi što da radimo, društvo u kojem nismo samo potrošači nego svi zajedno stvaramo vrijednost u zajednici.

Pozivamo sve koji žele dobiti inspiraciju i osmišljavati lokalne poduhvate koji jačaju zajednicu i povezuju nas u društvo u kojem se i s manje novca može živjeti i ljepše i bolje!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije