Langoši su neizostavan dio ugostiteljske ponude za vrijeme Špancirfesta, a iako su tradicionalno iz susjedne županije, probali smo one koji, rekli su nam, s međimurskima nemaju nikakve veze...
Miris tijesta prženog u ulju, langoša, širi se
na nekoliko lokacija u gradu. U sklopu našeg ‘istraživačkog
zadatka’, isprobavanja ponude hrane u Pan party
zoni Stari grad, posjetili smo i okusili langoše
varaždinskog ugostiteljskog obrta ‘Zvonimir’.
– Da čujem, koji prilog želite? – rekla je ljubazna zaposlenica i
nastavila: – Nudimo vrhnje, majonezu, kečap, tartar…
Moj je izbor pao na langoš s vrhnjem, a kolega
Zvonko bio je neodlučniji.
– Želite li prilog vrhnje s češnjakom? Taj nam umak najbolje ide,
no pripazite ako se kasnije planirate ljubiti – dodala je
duhovita zaposlenica.
S vrućim langošem u ruci nastavili smo pričati s ljubaznim
osobljem.
– U ponudi imamo i hot dog, također s prilozima. Posla ima, ne
žalimo se na umor i bol u nogama. Naradili smo se za vikend, kad
su koncerti. Mnogima nakon što popiju baš pašu langoši – saznali
smo u opuštenom razgovoru.
Iako je langoš tradicionalno međimurski, u Zvonimiru su nam rekli
nešto što nas je pomalo šokiralo.
– Mnogi hvale naše langoše jer im baš paše da njihov
tek nema nikakve veze s međimurskim! To nas baš veseli –
otkrili su.
O količini ispečenih langoša za vrijeme Špancirfesta teško je
govoriti, kuharica ne stigne brojiti, iznijela je samo
podatak.
– Za vikend smo sigurno ispekli tijesta iz deset zamjesa. Iz
jednog zamjesa ispeče se stotinjak langoša, pa vi sad računajte –
rekla je.
(Ne)međimurske langoše, po cijeni od 12 kuna, možete pronaći na
samom početku Pan party zone, a ono što možemo reći jest da
su za prste polizati, što je i ovjekovječeno na priloženim
fotografijama.