nogomet

Varteksov Brazilac o životu u Varaždinu: ‘Grad je sjajan za život, miran i lijep’

Da Silva Sousa Renan stigao je iz prijestolnice Brazilije.

S obala Copacabane na obale Drave, Varteks je ove zime, nekako potiho i neplanirano, u svoje redove doveo prvog Brazilca.

Da Silva Sousa Renan, ili samo skraćeno Renan, ima 22 godine, inače je iz prijestolnice Brazilije. Dobro, nije baš s obala Copacabane, već s obala jezera Paranoa, umjetno kreiranog jezera u jedinstveno stvorenom gradu Braziliji. No nismo tu radi povijesti i zemljopisa, nego nogometa.

A Renan ima i vrlo solidan nogometni CV. Igrao je čak i brazilsku prvu ligu juniora, za klub FC Vila Nova, a ima čak i i tri nastupa za U16 Brazila. Za repku najnogometnije zemlje na svijetu nastupao je u prijateljskim utakmicama protiv Engleske, Rusije i Portugala.

Ipak, za seniore nije uspio dogurati do Prve brazilske lige, tek druge, igrao je u drugoligašu Athletico Paranaense. Ali bilo je tu svega što u profesionalnom nogometu ima (op. ne njegovom krivicom), a ne bi trebalo biti, pa karijera nije išla u smjeru u kojem je možda mogla. Stigao je na probu ove zime, s nekolicinom sunarodnjaka, te malo po malo, svaku utakmicu ostavljao sve bolji dojam i na kraju i jedini krenuo dalje s Varteksom.

– Ovo mi je drugi puta da sam u Europi, prvi puta sam bio na probi u Portugalu, ali nisam se dugo zadržao. Ali ovaj puta sam uspio naći pravi klub, i to kod dobrih ljudi, u odličnom klubu – ispričao nam je Renan, uz pomoć menadžera, varaždinskog Brazilca Gabija, punim imenom Gabriel Da Cunha, koji je ovdje već 6-7 godina, udomaćio se i skućio u Varaždinu. A i našem Renanu se sviđa Varaždin.

– Sve je blizu, jako lagano doći do trgovine, obaviti sve što trebam. U Brazilu je sve veliko, daleko, a i ovdje je puno mirniji i sigurniji život. Jezik jest mali problem, ali grad je sjajan za život, miran i lijep grad – ističe Renan, koji inače djeluje vrlo skromno i pristojno, a počeo je i učiti prve riječi. Zasad zna samo osnovne stvari, poput pozdravljanja, odzravljanja, ali ako je suditi po nogometnom travnjaku, dobro mu ide učenje. I on je tu dobro prihvaćen, osjeća se i u svlačionici kao doma. Varteks se trudi sve pridošlice uklopiti na najbolji mogući način.

– Osjeća se kao doma, dečki su me jako prihvatili, a jako mi je bitno da klub ima ambicije. Osjećam se super i sretan sam ovdje – ističe Renan, koji je još mlad, tek je napunio 22 godine, a koliko mu je dobro, potvrđuje i činjenica da je dogovoreno da sigurno ostaje još i iduću sezonu.

– Klub je dobro posložen, treninzi su odlični, sviđa mi se ambicija da se želi u rang više, sve mi stvarno odlično odgovara i nema razloga da ne ostanem. Volio bih da sve bude tako i dalje – ističe Renan.

Po dolasku u Hrvatsku prvo je bio na probi u Croatiji iz Zmijavaca, ali nije još bio na prvoj razini, dok sad polako lovi sve bolju formu, već je ubilježio i nekoliko asistencija, a Varteks je u njemu dobio igrača kakav je nedostajao. Osim kluba i suigrača, hvali i treninge.

– Treninzi su vrlo visokog intenziteta, zadovoljan sam i s trenerima i s odnosom, već nakon prvog treninga sam dobio šansu igrati, na čemu sam zahvalan – ističe Renan.

Što se tiče forme ekipe, uoči tri važne utakmice s ekipama i iz vrha, tvrdi da može samo bolje.

– Forma je vrlo dobra, a nama je svejedno s kime igramo, koncentriramo se svi na naš zadatak i da budemo što bolji. Mislim da i mene tek čekaj najbolje utakmice, da mogu još i bolje, i trudit ću se pomoći Varteksu na putu prema gore. Varteks je odlična ekipa, sigurno ćemo uspjeti – zaključuje prvi Brazilac u redovima Bumbara.

Najnovije