NA DANAŠNJI DAN Večer kada je ‘mali’ Varteks pobijedio veliku Aston Villu!

Prije točno šesnaest godina NK Varteks upisao se zlatnim slovima u povijest hrvastkog nogometa, pobjedom protiv slavne Aston Ville u Birminghamu, rezultatom 3:2.

Nije to bio rezultatski najveći uspjeh u povijesti kluba, podsjetimo nekoliko godina ranije su Varaždinci svladali Hereenveen i igrali četvrtfinale posljednjeg izdanja Kupa kupova, no bila je to pobjeda koja je najviše odjeknula u europskim okvirima.

Zanimljivo, sve do lanjske pobjede Dinama nad Arsenala, bila je to ujedno i prva i jedina pobjeda nekog hrvatskog prvoligaša (u novijoj klupskoj povijesti), nad nekim engleskim premijerligašem.

Trener je bio Branko Janžek, a utakmica se odigrala tek nekoliko mjeseci nakon smrti legendarnog Anđelka Herjavca.

Varteks je na Villa park istrčao u formaciji 3-5-2, a bila je to vjerojatno jedna od najjačih Varteksovih jedanaestorica ikad.

Na golu je bio Mađarić, a u posljednoj liniji sjajni libero Goran Granić te stoperi Režić i Kristić.

Bekovi su bili ‘sinovi vjetra’ Sabolčki i Hrman, u veznom redu Zoran Kastel, kao ‘osigurač’ te Mukaj i kapetan Mumlek kao kreatori.

Napad su predvodili Karić i Bjelanović, koji su tada igrali u životnoj formi.

Zapravo, svi odreda su igrali u životnoj formi.

I to protiv desetorostruko skuplje ekipe, koju su činili sjajni Schmeichel, Ginola, Hadji, Angel, Vassel, Mellberg, Alpay… Sve odreda reprezentativci svojih zemalja.

I onda dođe Miljenko Mumlek sa svojim ‘krojačima’, i uzmu im mjeru.

Jedna početna prilika Engleza bilo je sve do samog kraja poluvremena, kada je raspoloženi Mukaj pronašao Bjelanovića, a ovaj matirao Schmeichela za veliki šok Engleza.

U nastavku Aston Villa smanjuje preko tada najskupljeg igrača Angela (54. minuta), no novi šok za domaćina uslijedio je deset minuta kasnije, kada je dodavač Kastel, a Veldin Karić pogađa za 1:2.

Potom još jedan pogodak Angela, na ubačaj Kachloula, no vidjelo se da će ovo biti Varteksova večer.

Pred sam kraj susreta još jedna odlična lopta Deviza Mukaja, a najbolji igrač Varteksa Saša Bjelanović, kasnije zvijezda talijanskih klubova, pogađa u padu za konačnih 2:3 i veliki šok malog Varteksa nad Aston Villom.

U uzvratu je na stadionu Varteksa pred 8-9 tisuća gledatelja, Varteksa minimalno poražen, no prva utakmica je bila dovoljna za prolaz.

Kolo poslije Varteksu je donijelo još jednog europskog velikana Brondby, no unatoč pobjedi od čak 3:1 u prvoj utakmici, potopljeni su u Danskoj te ispali iz Kupa Uefe.

Zanimljivo, utakmica je hrvatskim medijima bila nezanimljiva pa nije prenošena izravno na HRT-u, nego tek na radiju, te kasnije u tv snimci.

No Varteks je skrenuo pažnju nakon nje, ne samo hrvatske, već i europske sportske javnosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije