Hobby hižica: Kistovi su najbitniji alat kako umjetnika tako i kreativaca!

Razmišljajući o čemu ću Vam pisati ovaj tjedan odluka je pala na nekoliko vjerujem korisnih savjeta svima Vam koji se bavite kreativom, umjetnošću ali i vam koji ste donijeli odluku da prebojite onu staru komodu, prebojite stolicu. Vjerujem da će Vam ovi jednostavni, a opet vrijedni savjeti biti od koristi. Dobivam dosta Vaših upita upravo o tome koje boje koristiti, kakve kistove koristim, kako ih održavam i sl.

Kistovi su najbitniji alat kako umjetnika tako i kreativaca. Često se susrećem s mišljenjima, ‘ne treba mi kvalitetan kist’, iako moram reći da u zadnje vrijeme sve rjeđe, vjerovano i radi mojih upozorenja o važnosti kvalitete kistova. Kistovi su itekako bitni, njihova kvaliteta čekinja i drške, jer znate onu staru ‘bez alata nema zanata’, stoga sam mišljenja da i kist mora biti kvalitetan, isto tako i mediji i boje s kojima radite, ali to je već neka druga tema.

Dobivam dosta Vaših upita na koji način održavati i čistiti kistove, pa sam Vam stoga odlučila ukratko objasniti postupak čišćenja i čuvanja kistova.

Kistovi nisu zahtjevan alat kad je u pitanju njihovo održavanje. Dovoljno je svega nekoliko minuta nakon korištenja, da produžimo njihovo postojanje.

Najčešća pogreška kod održavanja kistova je da nakon bojanja zaboravimo očistiti kistove, ostavimo ih na ‘suhom’ ili ih ne očistimo pravilno, što rezultira osušenim, tvrdim i neupotrebljivim kistovima. No za takvu vrstu teškoća sa kistovima postoji jednostavno rješenje.

Bilo da koristite akrilne boje ili medije (tj. boje i medije na bazi vode) ili uljane boje i medije terpentin ili bilo koje drugo parafinsko otapalo riješit će ovaj problem te vratiti Vaše kistove u upotrebu. Bitno je razlikovati održavanje kistova koji su bili umočeni u uljane boje ili hobby medije na bazi ulja otapala, kistove kojima se radilo sa bojama ili medijima na bazi vode.

Razlika je u njihovom čišćenju. Kistovi koji se koriste za nanošenje boje i medija na bazi vode mogu se vrlo jednostavno očistiti uz pomoć tople vode deterđenta ili sapuna, dok za boje i medije na bazi ulja to ne vrijedi. U tom slučaju kistove nikako nemojte čistiti pomoću vode jer će nakon toga biti gotovo neupotrebljivi, već ih možete očistiti na mrvicu složeniji način. Za to će vam biti potrebno: manja posuda ili staklenka, terpentin, papirnati ručnici ili pamučna krpica.

Postupak je sljedeći:

U posudicu izlijte nekoliko centimetara terpentina, umočite kist u terpentin i natapajte ga terpentinom dok neomekša, uz neprestano premještanje čekinja kako bi terpentin dospio između svih čekinja kista. Kada boja ili medij otpadne s kista obrišite terpentin s kista papirnatim ručnikom ili čistom pamučnom krpicom te osušite kistove na zraku i pospremite do sljedeće upotrebe.

Ono što smatram također bitnim je odlaganje samih kistova. Najčešća greška kod odlaganja kistova je ona kada kist postavite čekinjama prema dole, tada dolazi do savijanja dlaka kista.

Kistove bi trebalo odlagati ležeći ili uspravno okrenute na drške tj. s dlakom prema gore, u suprotnom će kistovi nakon kratkog vremena biti neupotrebljivi, upravo radi nepravilnog odlaganja jer će doći do savijanja dlaka kako sam već napomenula gore. Na taj način ćete dugo i bez ikakvih problema koristiti Vaše kistove.

Nadam se da sam Vam pomogla ovim savjetima oko čišćenja i održavanja kistova te Vas riješila nedoumica oko toga!

Čitamo se već kroz koji dan u članku u kojem ću Vam malo pisati o jesenskom dekoriranju i trendovima u dekoriranju ove jeseni.

Voli Vas vaša Sanja i Hobby hižica!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije