Kolika vam je tjelesna temperatura? To može biti razlog što ne možete smršavjeti

Ako se borite s viškom kilograma, a ipak stalno “tapkate na istom mjestu”, možda je ovaj neobičan razlog zaslužan za to.

Iako vjerojatno ne biste nikada ni pomislili, ali upravo niža temperatura vašeg tijela može biti glavni krivac za bjesomučnu borbu s neželjenim kilogramima.

Do tog su zaključka došli liječnici koji su proveli istraživanje na ovu temu, a čije su rezultati objavljeni u časopisu Chronobiology International.

Nižu tjelesnu temperaturu, zbog koje se kalorije teže troše, stručnjaci nazivaju “termogenskim hendikepom”.

I mršave i pretile osobe tijekom noći imaju sličnu tjelesnu temperaturu, no tijekom dana pretile osobe imale su nešto nižu tjelesnu temperaturu, pokazalo je istraživanje.

Iako se radi o neznatnoj razlici od tek 0,35 Celzijeva stupnja, to je dovoljno da vaše tijelo bude teže za oko dva kilograma, navodi se u zaključcima istraživanja.

Srećom, postoje pića i namirnice koje će potaknuti potrošnju kalorija.

1. Hladna kava

Termogenezu u tijelu potiče kofein.

“Kofein potiče metabolizam na način da stimulira oslobađanje masnih kiselina iz masnih stanica što rezultira porastom tjelesne temperature, pojasnila je liječnica i nutricionistica iz New Yorka Lauren Minchen.

2. Cjelovite žitarice

Zbog vlakana koja sadrže, cjelovite žitarice, krumpir i leća su odličan su izbor namirnica jer jer za razgradnju složenih ugljikohidrata potrebno više energije nego za jednostavne ugljikohidrate (bijeli kruh, keksi).

Konzumacijom namirnica koje sadrže vlakna dulje ćete imati osjećaj sitosti, a zbog dugotrajnijeg procesa probave povećat će se tjelesna temperatura tijela koja pomaže u boljem sagorijevanju kalorija, pokazalo je istraživanje provedeno 2011. godine čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nutrition.

3. Banane

Bogate su vitaminom B i magnezijem koji pomaže štitnjači i nadbubrežnoj žlijezdi u regulaciji tjelesne temperature.

4. Đumbir

Smanjuje osjećaj gladi i potiče termogenezu u organizmu te na taj način može biti “zaslužan” i za regulaciju tjelesne težine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije