Muškarci su skloniji više varati, i to s više partnera

Iako službena definicija preljuba govori da je to spolni odnos koji netko od partnera ima s osobom izvan partnerske (bračne) veze, smatra se da je ovo pojednostavljena definicija te da preljub uključuje i brojna ponašanja koja prethode samom spolnom odnosu. Tako preljubom većina smatra ponašanja kao što su i flert, emocionalna veza bez seksualnog odnosa, zaljubljenost, platonska ljubav, SMS/Facebook/e-mail, dopisivanje…

Postoji razlika između muškaraca i žena u tome kako i koliko varaju. Muškarci su tako skloniji više varati, i to s više partnera. Kod njih je prijevara većinom seksualno iskustvo u koje ne uključuju emocije, i to s različitim partnericama. Žene preljub doživljavaju kao emocionalno iskustvo, puno se češće prvo zaljube, a tek onda stupaju u seksualne odnose i njihovi preljubi nisu kratkotrajne afere, kao što je slučaj kod muškaraca, nego dulje veze.

Kod muškaraca je sklonost preljubu podjednaka u svim dobnim skupinama (od dvadesetih godina broj preljubnika postupno raste te njihov broj počinje otpadati tek iza sedamdesete) dok žene najčešće varaju u periodu od 35. do 45. godine.

Istraživanja su pokazala da su osobe nižeg samopouzdanja, niske samosvijesti i/ili narcisoidne osobnosti češće sklonije prijevari, dok se kod žena primjećuje da češće ulaze u preljub one žene koje teško podnose kritiku, koje su impulzivne, osjećaju se bespomoćno i uglavnom su sklone ovisničkim ponašanjima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije