Ako vam šef prigovara ‘da previše odmarate’, servirajte mu ovaj argument

Čak 39 posto Amerikanaca objeduje za svojim radnim stolom. Nije ni Hrvatima strana takva navika. Ipak, ako želite biti učinkoviti i produktivni, tih pola sata koje ćete ‘uštedjeti’ dok istovremeno jedete i radite, neće donijeti takvu korist kako mislite.

Stručnjaci se slažu da ćete biti produktivniji ako ustanete od radnog stola i uzmete pauzu.

Kimberly Elsbach sa Sveučilišta California Davis, tvrdi da uzimanje pauze pozitivno djeluje na kognitivne funkcije i olakšava da kreativno razmišljate dok radite. Svako radno mjesto ima neku kreativnu komponentu, a ako dozvolite svom mozgu da se odmori na način da napravite pauzu i barem to vrijeme ne razmišljate o poslovnim obvezama, vaš mozak će ‘odgovoriti’ produktivnije i kreativnije kada se vratite s pauze ‘očišćene glave’.

U tu svrhu poželjno je i malo zanemariti gledanje u e-mail pretinac.

‘Zaboravite na e-mailove na nekoliko minuta. To će vas opustiti i smanjiti razinu stresa čak i osjećaja umora.’

Istraživanja su pokazala da su najproduktivniji zaposlenici koji često koriste svoje pauze tijekom radnog vremena, izlaze iz radnog okruženja, odlaze u šetnju ili rade nešto treće što ne uključuje posao.

Rezultati istraživanja pokazala su također da je 10 posto najproduktivnijih zaposlenika redovno koristi pauze i to u trajanju ne kraćem od 17 minuta.

Stoga, ako vam šef idući put prigovori jer ‘se previše odmarate’, izvucite ovaj argument iz rukava.

Na kraju krajeva, i njemu je u interesu da ima produktivnog i kvalitetnog radnika, zare ne? A ‘cijena je’ samo dobro iskorištena pauza tijekom radnog vremena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije