Vodu treba i ‘jesti’ kroz voće, povrće, bistre juhe, variva

Deset dekagrama rikole, dvije konzerve tune, feta sir, cherry rajčice, krastavac, ljubičasti luk i masline… recept je zdravstvenih vlasti za ljetnu salatu. Upravo su salate glavna preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za obrok pri visokim ljetnim temperaturama.

Kako navedeni recept tako i ostali savjeti za ljetnu prehranu sažeti su u Preporukama koje su jučer predstavili ministar zdravlja prim. Siniša Varga i ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Tamara Poljičanin, dodajući kako je ova brošura još jedan doprinos prevenciji bolesti.

Promiču zdrav život

Sprečavanje bolesti, promjena životnih navika i promocija zdravog života posao su Službe za promicanje zdravlja Zavoda koju vodi dr. Sanja Musić Milanović, a i naglasak bio upravo na tom konceptu. Tako se u Preporukama može pročitati kako Hrvati koriste previše soli, više od deset grama dnevno, kako treba piti najmanje 1,5 l vode dnevno, piti treba i kad se ne osjeća žeđ, te za jakih vrućina stalno nadoknađivati tekućinu, jesti svježe voće i povrće, nemasnu hranu, žitarice…

“Ako ne možete piti, probajte jesti vodu – naravno ne doslovno, već kroz unos hrane bogate vodom (svježe voće i povrće)”, jedan je od savjeta u Preporukama za ljetnu prehranu. Izuzev dovoljnog unosa tekućine koja se ljeti više gubi zbog pojačanog znojenja, u Preporukama stoje i druga upozorenja poput onog o lako kvarljivoj hrani pri visokim temperaturama.

Hrana izvan hladnjaka, navedeno je, ne smije stajati dulje od dva sata, a posebnu pozornost treba obratiti na proizvode kao što su jaja, pašteta, majoneza, hrenovke, školjke, ribe… No, riba se također savjetuje kao vrijedna namirnica, dok se za voće preporučuje unos pet obroka dnevno.

– Visoke temperature zraka u ljetnim mjesecima uzrokuju pojačano znojenje, a time i povećan gubitak tjelesne tekućine i elektrolita.

Izbjegavajte tešku hranu

Rajčica, krastavci, paprika, zeleno lisnato povrće te razne mahunarke bogati su vodom, vitaminima i mineralima i time čine idealnu ljetnu kombinaciju u obliku toplih ili hladnih bistrih juha, salata i laganih variva. Hladna juha od rajčice kvalitetan je ljetni izbor – napisali su u ovoj brošuri u HZJZ-u.

Uz nutritivne sastojke nastojalo se, tvrde, građanima savjetovati konzumaciju i cjenovno prihvatljivih namirnica. Stručnjaci Zavoda dotaknuli su se i savjeta kada je o roštilju riječ. Generalno se savjetuje izbjegavati tešku hranu, a kada je u pitanju roštilj, hranu treba dobro ispeći kako bi se izbjegla zaraza uzročnicima bolesti.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije