Ljeto je konačno tu, a s njim je stigla i dugo čekana sezona odmora i putovanja.
No, kako nam odmor ne bi prisjeo, dobro je znati rezultate najnovijeg istraživanja o kvaliteti hrane koja se diljem svijeta jede na ulici.
Ono je pokazalo da se turisti najčešće hranom otruju u Španjolskoj, a nju slijede Turska i Egipat. Anketu je među dvije tisuće turista provela britanska tvrtka Slater and Gordon, a za Španjolsku je čak 30 posto ispitanika izjavilo da je imalo zdravstvenih problema zbog hrane pojedene tijekom putovanja.
Nakon ove tri zemlje slijede Grčka, Francuska, SAD, Indija, Maroko i Tajland. Nasreću, Hrvatska se ne spominje iako je za naše ugostitelje važno znati da čak svaki četvrti anketirani kaže da destinaciju bira i zbog gastrospecijaliteta koje ona nudi.
Liječnici pak preporučuju da se na putovanjima uvijek pažnja obrati na čistoću restorana te da se izbjegavaju ulični specijaliteti ma koliko sjajno izgledali i privlačno mirisali, jer jaki začini često pokrivaju okus i miris pokvarenog mesa.
Ljeti su ipak najopasnije školjke i morski plodovi (lako pokvarljivi), ali i sladoledi i druge slastice koje u sebi sadrže jaja, posebno ako nisu pravilno posluženi u rashladnim uređajima.