Vijesti / Afera 'Psihijatar'

'Žena hrabrost'

PORUKE S PROSVJEDA 'Muškarci i žene u ovom društvu ne žive iste živote'

PORUKE S PROSVJEDA 'Muškarci i žene u ovom društvu ne žive iste živote'
Siniša Sović/Foto Agencija Sjever

Jedini muškarac koji je govorio na subotnjem prosvjedu 'Žena hrabrost' bio je Petar Čavlović. Svojim primjerom i govorom htio je pokazati kakva može biti 'muška perspektiva', ali i što stvarnost u ženskom slučaju jest.

Na današnji dan 1999. godine na zagrebačkom Općinskom sudu tijekom brakorazvodne parnice bivši policajac pištoljem je ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

Zbog te tragedije i ove se godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Vezana vijest:

Prosvjed 'Žena hrabrost' 'Prijavi zlostavljača!' PROSVJED 'ŽENA HRABROST' Varaždinci na Korzu pružili podršku žrtvama seksualnog zlostavljanja

Službeno je 22. rujna obilježen na Starom gradu puštanjem crnih balona, ali neslužbeno, i s medijski većim odjekom, to se dogodilo prosvjedom 'Žena hrabrost' koji se održao proteklu subotu 19. rujna 2020. na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu.

Prosvjednici, njih oko 150, okupili su se na Korzu ponajprije zbog svih žrtava seksualnog zlostavljanja za koje je optužen psihijatar Opće bolnice Varaždin, sada djelatnik palijative u Novom Marofu.

'Aferu psihijatar' prije gotovo dvadeset dana otkrila je emisija Provjereno, a brojni podaci koje smo iskopali tijekom narednih tjedana pokazali su kako se radi o više desetaka slučajeva i svjedočanstvima žena o zlostavljanju, uznemiravanju, manipuliranju i iskorištavanju.

Vezana vijest:

Psihijatrija 'INVENTURA' SLUČAJA Afera 'Psihijatar' sigurno nije 'obiteljska svađa'. Mi smo izbrojali 20 slučajeva

Varaždinci nisu šutjeli. Na prosvjedu je govorila Ksenija Krčar organizatorica, kazališna redateljica i feministica, zatim Dubravka Novak, dobitnica nagrade za promicanje prava djece i nastavnica te Sanja Cesar, koordinatorica Centra za savjetovanje, edukaciju i istraživanje te voditeljica programa 'Spol, rod i seksualna prava'.

Jedini muškarac koji je izašao pred prosvjednike bio je jedan od organizatora – Petar Čavlović. Svojim primjerom i govorom htio je pokazati kakva može biti 'muška perspektiva', ali i što stvarnost u ženskom slučaju jest.

Njegov govor prenosimo u cijelosti.

- Pozdrav svima. Moje ime je Petar Čavlović. Ja sam, to je sasvim očito, muškarac. Danas sam tu da se obratim upravo muškarcima. Iako pijemo ujutro iste kave, odlazimo na iste poslove, volimo iste stvari i ljute nas iste stvari, muškarci i žene u ovom društvu ne žive iste živote. Meni je trebalo dosta vremena da to shvatim. Nisam znao da je to tako. Kada sam prvi put osjetio da je to tako, sâm sam sebe uvjeravao da to nije istina. Međutim, danas znam da je to istina. Nešto ne vidimo jer s nečim nemamo takvo iskustvo. Ne znam kako je to biti 'bez krova na glavom' jer nikad nisam bio 'bez krova na glavom'. Ne znam kako je biti 'gol i bos' jer nikad nisam bio 'gol i bos'. Ne znam kako je biti žena u ovom društvu jer nisam žena i nemam iskustva koje žene u našem društvu imaju. Obraćam se muškarcima s molbom da pitaju svoje žene, svoje mame, svoje sestre, svoje kćeri, svoje prijateljice, svoje cure, svoje partnerice, svoje supruge i svoje unuke: 'Kako je to biti žena u ovome društvu?'. Još bitnije, ne samo da postave pitanje, nego da napokon slušaju. Slušaju odgovor po čemu se naši životi toliko razlikuju. A razlikuju se značajno, da li se radi o školi, od odnosa na poslu, sa šefom, da li se radi o društvu općenito, kod institucija, liječnika ili bilo kojem aspektu života ti odnosi nisu isti.

- Pitajte svoje prijateljice koliko puta su u noći kad su se same vraćale kući jedna drugoj poslale poruku nakon što su zatvorile vrata od stubišta: 'Sve je okej' – 'Sve je okej'. Ja kao muškarac nikada navečer nisam osjetio potrebu zaobići skupinu žena usred noći. Ne zato što su mi nešto rekle, nego zato što imam iskustvo da me ta situacija neće dovesti u opasnost ili u ugrozu. One sve ili gotovo sve to jesu. Kada mi nemamo iskustva, tada logično je, ljudska bića ne vjeruju tuđim pričama. Iskustvo je ono što nam potiče da tuđem iskustvu vjerujemo i prihvatimo kao stvarno.

- To naše nevjerovanje ili teško uvjeravanje da se nešto događa, a događa se u tolikoj mjeri da je praktički nezamislivo u količini, je posebno važno kod pitanja zlostavljanja i nasilja nad ženama. Velika većina zlostavljača i nasilnika nad ženama su muškarci, ali još bitnije - apsolutno sve žrtve nasilja nad ženama su žene. Koje imaju svoje priče i kojima trebamo vjerovati. Vrijeme je da se to promijeni, da mi muškarci shvatimo tu različitost naših života, da slušamo što nam žene govore i da im vjerujemo. Da im zaista vjerujemo zato što ih slušamo. Varaždin je u posljednjih nekoliko dana pokazao da ima veliko srce i da ne okreće glavu od nepravde. To je užasno važno. Idemo sada pokazati da to nije slučajnost, da to nije nešto što se dogodilo samo u virtualnom prostoru, već da u ovom gradu, svi mi, i muškarci i žene, koji zajedno činimo ovaj grad i ovo društvu, vjerujemo žrtvama i slušamo ih. Hvala – govor je Petra Čavlovića s prosvjeda 'Žena hrabrost'.

Najgledanija galerija

Izdvojeno


Reci što misliš!