Filip Bajsić postati će prvi dječji ministar znanosti, obrazovanja i sporta!

Filip Bajsić, sedamnaestogodišnji učenik Srednje škole Ludbreg, ovih je dana imenovan vršiteljem dužnosti dječjeg ministra, znanosti, obrazovanja i sporta.

– Dječji, odnosno Svjetski dječji parlament postoji nekoliko godina, a promovira poštivanje ljudskih i dječjih prava te ljudske različitosti, u suradnji s Hrvatskim saborom. Ovaj tjedan sam u razgovoru s Predsjednicom za djecu, Danielom Ninčević, dogovorio suradnju te postao v.d. dječjeg ministra, znanosti, obrazovanja i sporta. Upravo je ona, u suradnji s Hrvatskim saborom, omogućila ovo iskustvo članovima Dječjeg parlamenta te obrazovala prvu generaciju dječjih parlamentaraca, čija je misija promocija dječjih prava.Zasigurno da je za mene ovo jedno veliko iskustvo, ali i uz to također jedna velika obaveza – kazao je Filip.

Filipovo službeno imenovanje na dužnost bit će u rujnu ove godine u Hrvatskom saboru.

– Predstavljat ću i zastupati djecu i mlade u cijeloj zemlji, ali pogotovo ću se bazirati na Varaždinsku županiju jer ipak sam predstavnik naše županije. Imat ću i svog zamjenika koji će mi pomagati i predstavljati mene i Dječje ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta na događanjima na kojima neću moći biti prisutan – rekao je i dodao kako će oni biti dječja preslika Vlade i Sabora Republike Hrvatske.

– Želim naglasiti da ću se zalagati za suradnju mene kao Dječjeg ministra i ministra ili ministricu koja će doći na funkciju nakon izbora da zajedno odradimo i započnemo projekte koji su važni za područje znanosti, obrazovanja i sporta. Ipak, ova će se Vlada i Dječji parlament naročito zalagati za prava djece i mladih te pokušati poboljšati njihovu svakodnevicu.

Neke od tema koje će biti u fokusu njegovog mandata, kako kaže, biti će sufinanciranje prijevoza, nagrađivanje izvrsnosti učenika ‘jer se jedino tako učenike može potaknuti da uče i rade za svoj boljitak, ali i za boljitak zemlje’.

– Više bi se trebalo angažirati na području sporta jer mladi danas sve češće sjede pred monitorima i igraju igrice, dopisuju se, a ne bave se nikakvom fizičkom aktivnošću. To je najveći problem i na to se trebamo fokusirati. Na tom polju također imam u vidu neki projekt u suradnji sa školama, ali nemojmo brzati, ima vremena – zaključio je Filip.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije