ISPUŠNI VENTIL Varaždinci složni: ‘Svi učenici zaslužuju besplatan prijevoz’

Nakon što se posljednjih tjedana pisalo o smanjenju subvencija za prijevoz srednjoškolaca, na kraju je odlučeno kako će ove godine ostati ipak na starom modelu sufinanciranja od strane države u iznosu od 75 posto. Međutim, od sljedeće školske godine, samo će oni slabije imovinske moći koristiti takve pogodnosti, a za komentar smo upitali Varaždince u sklopu suradnje s Radijom Sjeverozapad i zajedničku emisiju ‘Ispušni ventil’.

Građani su uglavnom složni oko zadržavanja visine subvencija, ali se osjećaju ipak neke razlike u mišljenjima.

– Ne treba ukinuti subvencioniranje, trebalo bi ostati, malo sniziti socijalnim slučajevima. Oni koji mogu neka plate više, ali za druge bi trebalo pronaći neko rješenje – rekao je Ivica Crnković.

Sličnog je mišljenja i Davorka Slaviček, koja smatra kako bi u državnim školama svi trebali imati besplatan prijevoz.

– Obzirom da se kod nas radi o državnim školama, smatram da bi trebali svi imati besplatan prijevoz bez obzira na socijalni status, dok bi oni u privatnim školama trebali platiti – mišljenja je Davorka Slaviček.

Iako će se sljedeće godine određivati visina subvencije prema socijalnom statusu, naši sugrađani nisu podržali taj prijedlog.

– Mislim da bi svi trebali imati besplatan prijevoz, bez obzira imali im roditelji visoku ili nisku plaću, ipak se radi o školarcima, a na njima svijet ostaje – komentar je Fabijana Kraljića na temu subvencioniranja prijevoza srednjoškolaca.

Istog su mišljenja i roditelji čija će djeca kroz koju godinu krenuti u školu.

-Svi bi trebali imati besplatan prijevoz jer sama srednja škola nosi određene izdatke koji su grozni, od knjiga i svih ostalih troškova, tako da se ikako može pomoći, dapače. Nisam protiv razdvajanja učenika, mislim da je to teško napraviti – rekla je Tamara Čubrić.

S njom su se složili i novopečeni studenti, koji su i na vlastitoj koži iskusili koliko košta školovanje u Hrvatskoj.

– Sad smo kroz srednju školu imali sufinanciranje prijevoza i velik je trošak za roditelje, svaki mjesec plaćati tisuću kuna, deset tisuća kuna je previše godišnje za prijevoz – smatra Andrej Lončar.

Emisiju ‘Ispušni ventil‘ u suradnji Varaždinskog.hr i radija Sjeverozapad možete poslušati svakog petka u 10.15 na radiju Sjeverozapad, a sa svim pitanjima i problemima možete se javiti na info@varazdinski.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije