Učenici preuzeli uloge vijećnika: Doživjeli smo kako funkcionira Gradsko vijeće!

Varaždinskom Gradskom vijećnicom su danas, 10. ožujka, na nekoliko sati, učenici preuzeli uloge gradskih vijećnika na simuliranoj sjednici, organiziranoj na inicijativu Vijeća učenika Varaždinske županije.

S ciljem educiranja učenika o demokratskim procesima donošenja odluka, učenici Vijeća učenika Varaždinske županije postavili su se u ulogu gradskih vijećnika.

– Početkom tjedna smo već održali jednu radionicu o građanskom obrazovanju, pravima i dužnostima učenika kao građana s naglaskom na procese i načine donošenja odluka na lokalnoj razini, što je bio svojevrsni ‘trening’ – započeo je sjednicu Lovro Lukavečki, predsjednik Županijskog vijeća učenika, koji je bio u ulozi predsjednika Gradskog vijeća.

Za vrijeme trajanja ‘Aktualnog sata’ učenici su postavljali pitanja gradonačelniku Goranu Habušu, a dnevni red sjednice uključio je raspravu o aktualnim temama za mlade.

Sjednici su prisustvovala 23 vijećnika, a na pitanja koja su ih zanimala nije bilo lako odgovoriti.

Način na koji Grad može spriječiti vršnjačko nasilje, mogu li se učenicima osigurati besplatne ulaznice na koncerte u sklopu Špancirfesta, kad će se preurediti igralište kod varaždinske VI. osnovne škole, kad će se i na koji način sanirati problem smeća, ima li mogućnosti uvođenja sušila za ruke u škole, bila su samo neka pitanja postavljena varaždinskom gradonačelniku.

– Učenici su imali prilike osjetiti kako je to biti gradski vijećnik, a možda je netko od njih budući gradonačelnik ili župan. Veseli me kad primjetim kako među mladima ima interesa za bavljenje politikom – rekao je gradonačelnik Habuš.

Svoje pitanje gradončelniku uputio je i Martin Peček, učenik četvrtog razreda varaždinske VII. osnovne škole.

– Sviđala mi se današnja sjednica jer smo vidjeli i doživjeli kako funkcionira Gradsko vijeće. Iako politika nije loša opcija, ne planiram se njome baviti u životu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije