MJESTO DRUŽENJA Poludnevni boravak za osobe s invaliditetom otvorio svoja vrata

U prostorijama bivšeg Centra Tomislav Špoljar, na adresi Graberje 33 u Varaždinu, danas, 30. svibnja, otvoren je Poludnevni boravak za mlade i osobe s invaliditetom.

Program je, kao što je istaknuto na otvorenju, namijenjen osobama koje boluju od dječje ili cerebralne paralize. Za njih će se na navedenoj lokaciji organizirati provođenje slobodnog vremena uz aktivnosti kao što su rehabilitacijski postupci, edukativne i kreativne radionice.

– Ovo je standard koji gradovi koji se diče titulom ‘Gradova – prijatelja djece’ moraju imati. Do sad u Varaždinu nije postojao ovakav homogeni centar koji se bavi s poboljšanjem kvalitete života osoba s posebnim potrebama – rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, dodavši da je centar mjesto susreta i druženja, ali i socijalizacije za te osobe.

Boravak će zasigurno smanjiti i socijalnu isključenost osoba s invaliditetom, a Čehok je pozvao zainteresirane građane da volontiraju.

– Crveni križ i Grad ovdje neće moći sami raditi, tako da želimo da ovo bude mjesto susreta i druženja građana, ali i ostalih udruga civilnog društva, tako da svi na entuzijastičnoj osnovi pokušamo njima nadomjestiti ono što sami ne bi mogli.

Grad ove godine projekt nije mogao ‘smjestiti’ u državni proračun, no na tome se radi, dodao je gradonačelnik.

– Do idućeg proračuna ćemo, u suradnji s ministarstvom, nastojat ispuniti sve uvjete kako bi država preuzela financiranje, koje će, do onda, biti u nadležnosti Grada.

Boravak je namijenjen mladima i osobama s invaliditetom, točnije, onima koji boluju od dječje ili cerebralne paralize od 18 do 65 godina starosti.

– Za boravak ovdje najprije je potrebno ispuniti prijavu, upotpuniti je medicinskom dokumentacijom, nakon čega stručni tim procjenjuje može li se osoba uljučiti. Trenutno imamo kapacitet za 12 osoba, no nadamo se da će se u budućnosti brojka povećati – kazala je Sandra Mintas, ravnateljica Crvenog križa Varaždin koji se uključio u projekt.

Marcel Mlakar, voditelj Poludnevnog boravka za mlade i odrasle osobe s invaliditetom, predstavio je planove rada boravka.

– Radit ćemo na aktivnostima svakodnevnog života, poput oblačenja, higijene, transfera u kolica, zatim fizikalnu terapiju, socijalizaciju, što znači druženja kroz kreativne radionice, ples. Korisnici će za vrijeme boravka imati jedan obrok i užinu – kazao je, dodavši da je trenutno prijavljeno pet korisnika, a još četvero će dobiti pozivnice.

– Zasad još nemamo vozilo tako da roditelji sami voze korisnike.

Boris Šimunec jedan je od njih, a značaj ovog centra za njegovu bolesnu kćer je itekako velik.

– Mojoj kćeri, ali i cijeloj obitelji ovaj centar itekako znači. Ona ima cerebralnu paralizu, teže je pokretna, tako da zbog toga doma nema društva. U početku ćemo je ovdje voditi po šest sati, vjerojatno dva puta na tjedan. Odličan je to način da se druži s mladima i makne od nas kod kuće, ne sumnjam da će joj biti lijepo – kazao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije