STREET GALLERY ‘Želimo da profitiraju i umjetnici, i Grad, i građani’

Brojni građani ovih su dana posjetili Varaždin kako bi uživali u adventskoj čaroliji, no mnoge je ‘iznenadio’ izlog bivšeg Kina Dom u Kukuljevićevoj ulici, tek koju minutu šetnje udaljen od Korza. Pozitivno, naravno, jer je sadržaj izloga uredio varaždinski umjetnik Robert Garafolić.

Riječ je o doprinosu ovogodišnjem Adventu u Varaždinu, ali i svojevrsnoj najavi proširenja Adventa 2019. gdje će upravo Kukuljevićeva ulica, rekla nam je zamjenica varaždinskog gradonačelnika Sandra Malenica, dobiti mnogo izraženiji božićni štih.

No najava je to i sudbine koja očekuje Kino Dom u narednim godinama.

– S obzirom da će upravo na tom mjestu biti Centar kreativnih industrija, odlična je ideja da se u izlog postavi ulična galerija, takozvani street gallery. Grad je prihvatio ideju, uz uvjet da se izlog uredi u trošak autora – rekao je Robert Garafolić.

> Coworking prostor i ‘raj’ za kreativce uskoro u nekadašnjem Kinu Dom

Sam izlog bit će tematski i mijenjat će se ovisno o dobu godine.

U narednim danima uredit će i susjedne izloge.

– U jednom dijelu postavit ću instalaciju kamena, dok će svoj doprinos uređivanju dati još i Živko Toplak te Varaždinski plac. Cijela priča bit će završena za tjedan dana, a ovakvim oživljavanjem prostora želimo ljudima poručiti da ovdje stanuje kreativnost i prije nego se Centar kreativnih industrija otvori – dodao je Garafolić.

Sandra Malenica istaknula je kako je izlog Kina Dom zapravo jedini izlog u centru grada koji je u vlasništvu Grada Varaždina, a želja je Grada da motiviraju i druge na ukrašavanje izloga.

– Varaždinci puno toga rade i stvaraju, a premalo toga se izlaže i pokazuje. Na taj način želimo motivirati i naše građane da za poklone kupuju domaće proizvode, a u isto vrijeme omogućujemo našim umjetnicima da pokažu svoja djela – rekla je Malenica.

Izlog u Kukuljevićevoj trenutno priča priču o varaždinskim sovama, poznatom motivu Roberta Garafolića, uz, naravno, adventsku komponentu.

> SOVE U KAMENU Robert Garafolić: Privukao me mističan pogled tog mudrog stvorenja

– Krajnja poanta cijele priče je da svi imaju koristi od ovakve upotrebe prostora, i umjetnici, i grad, i građani – zaključila je Sandra Malenica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije